Fas Kralı 6. Muhammed, resmi temaslar kapsamında çıktığı Afrika turunun ilk ayağı Senegal’e geldi. Kral, Senegal devlet başkanı Macky Sall, Başbakan Muhammed Dionne, Senegalli yetkililer ve Fas ve Senegal vatandaşları tarafından Léopold Sédar Senghor uluslararası havaalanında karşılandı.

Kral Muhammed’e faslı işadamları da dâhil olmak üzere geniş bir heyet eşlik ediyor. Konuk kralın birçok ikili anlaşmaya imza atması bekleniyor.

Resmi törenle karşılanan Fas Kralının 'çalışma ve dostluk ziyareti' üç gün sürecek. Ziyaret sırasında daha önceden yapılan bankacılık, sigortacılık, emlak, kırsal kesimlerin elektrik alt yapısının kurulması ve sağlık gibi farklı sektörlerde 15 anlaşma imzalanacak.

Fas, Senegal’de bulunan yatırımlarının artırılmasının yanı sıra ileriki yıllarda yapılacak alt yapı projelerine finansman olacak. Ziyaret kapsamında ayrıca öğrenci değişimleri konuşulan konular arasında yer alacak. Senegal’de eğitim gören Faslı ve Fasta eğitim gören Senegalli öğrencilere burs verilmesi planlanıyor.

FAS'IN AB ÜYELİĞİ

Senegal ve Fas’ın diplomatik ilişkilerinin temelleri 15 Kasım 1960'a dayanıyor. Fas, Afrika kıtasında bulunduğu halde Afrika Birliği'ne (AU) üye olmayan ve üyeliği kabul edilmeyen tek ülke durumunda. Afrika Birliği, Fas'ın Batı Sahra'ya haksız yere girdiğini savunuyor. Ziyarette Afrika Birliği'ne (AU) üyelik konusunda desteğin de konuşulması bekleniyor.

Kral Muhammed'in, Senegal'den sonra Fildişi Sahili, Gabon ve Gine-Bissau’yu ziyaret edeceği açıklandı. Fas kralı, en son 2001 yılında Senegal’e ziyarette bulunmuştu.