Fransa'da Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. Seçimlere katılan 25 Türk adaydan sadece 2'si ikinci gelecek hafta düzenlenecek ikinci tur seçimlere katılmaya hak kazandı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ile Bağımsız Demokratlar Birliği'nden oluşan (UDI) sağ ittifak oyların yüzde 29,4'ünü elde ederek ilk sırada yer aldı. İkinci sıradaki aşırı sağ parti Ulusal Cephe ise oyların yüzde 25,19'unu elde etti. İktidardaki Sosyalist Parti ise yüzde 21,85 ile üçüncü sırada yer aldı. Diğer sol partiler Ulusal Sol (FG) yüzde 6,81, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi (EELV) ise yüzde 2,03 oy elde etti.

Fransa genelinde 4108 İl Genel Meclisi adayından 290'ı ilk tur sonuçlarına göre seçilmeyi başardı. İlk turda 220 sağ aday İl Genel Meclislerine girmeye hak kazandı. Sol partilerden seçilen aday sayısı 56 olurken aşırı sağ ise 8 adayını ilk tur sonuçlarına göre İl Genel Meclislerine sokmayı başardı. Aşırı sağ 2054 kantondan 1100'ünde adaylarını ikinci tura taşımayı başardı. Sosyalist Parti'nin ise 524 bölgede ikinci tura kalmayı başaramadığı kaydedildi. Seçimlerin ikinci turunda en az 15 sol bölgenin de yine sağ partilerin eline geçmesi bekleniyor.

25 TÜRK ADAYDAN 2'Sİ İKİNCİ TURA KALMAYI BAŞARDI

22 Mart'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin ilk turunda yarışan 25 Türk adaydan ise sadece 2'si ikinci tura kalmayı başardı. Sağ Birliği Koalisyonu'nun adayı Metin Yavuz Paris'in güneydoğusunda yer alan Villeneuve-Saint-Georges'da yüzde 27,73 ile ilk sırayı elde etti. Brive-la-Gaillarde'da Sosyalist Parti'den aday olan Adem Ersoy da yine ikinci tura ismini yazdıran diğer Türk kökenli aday oldu.

Seçimlere Türkler tarafından kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ) listelerinden giren 10 Türk adaydan hiçbiri ise ikinci tura kalmayı başaramadı.