Fransa’da yerel seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre Halk Harekti Birliği(UMP) ile Bağımsız Demokratlar Birliği’nden(UDI) oluşan sağ ittifak, oyların yüzde 30’unu alarak ilk sırada yer aldı.

Seçimlerde ikinci sırayı ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) elde etti. Marine Le Pen’in liderliğini yaptığı parti oyların yüzde 26’sını alarak ikinci sırada yer aldı. Aşırı sağ parti 2011 yılında gerçekleştirilen seçimlerde ise yüzde 15 oy almıştı. Seçimlerden önce yapılan anketler ise aşırı sağ partinin yüzde 30’un üzerinde oy alarak ilk sırada yer alacağını öngörüyordu. FN, bu sonuçla seçime katıldığı bölgelerin yüzde 70'den fazlasında adaylarını ikinci tura taşımayı başardı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Marine Le Pen, partisinin girdiği her seçimden oylarını artırarak çıkmaya devam ettiğini söyledi. İkinci turda Fransızların bölgelerine en iyi hizmeti verecek FN adaylarına oy verme çağrısında bulundu. Le Pen, bu seçimlerin Fransa tarihinde yeni bir sayfa açacağını savundu.

'İKTİDAR PARTİSİ OY KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR'

İl Genel Meclisi seçimlerinde iktidardaki Sosyalist Parti’nin(PS) oy kaybı ise devam etti. İktidar partisi oyların yüzde 19,70’ini alarak 3'üncü sırada yer aldı. PS, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Elysee'ye çıktığı 2012'den sonra girdiği, belediye seçimleri, senato ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinden de oy kaybıyla çıkmıştı. Seçimlerin ilk turu sonrası sağ partilerin toplam oyu ise yüzde 38 olarak gerçekleşti. Sol partiler ise toplamda yüzde 37 oy elde etti. Seçimler sonrası konuşan Başbakan Manuel Valls, 2011 yılına göre yaşanan artışa rağmen yine de Fransızları sandığa çekmeyi başaramadıklarını belirtti. Sol oyların tamamının sağ oylara eşit olduğunu kaydeden Valls, ikinci turda sol adaylar etrafında birleşeceklerini açıkladı. Ayrıca Fransızları aşırı sağa karşı birleşmeye çağıran Manuel Valls, gelecek hafta düzenlenecek seçimlerin ikinci turunda, aşırı sağ adaylara karşı yarışacak diğer adaylara oy verme çağrısında bulundu.

Fransa’da 2011 yılında gerçekleştirilen İl Genel Meclisi seçimlerinde 57 bölgede üstünlüğü sol partiler elde etmişti. 39 bölgede seçimler ise sağ partilerin üstünlüğü ile tamamlanmıştı. Seçimlere katılım oranı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti. 2011 yılında gerçekleştirilen İl Genel Meclisi seçimlerinde katılım oranı ise yüzde 45’de kalmıştı.

'SARKOZY : SONUÇLAR FRANSIZLARIN DEĞİŞİM İSTEĞİNİ ORTAYA KOYDU'

Seçimleri ilk sırada tamamlayan UMP’nin Başkanı eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise seçim sonuçlarının Fransızların değişim isteğini ortaya koyduğunu savundu. Fransızların sol partilere sırtını döndüğünü söyledi. Seçimlerde ikinci sırayı elde eden aşırı sağ parti seçmenine de seslenen Sarkozy, ‘kızgınlığınızı anlıyorum’ ifadelerini kullandı. Sarkozy,aşırı sağ ile aşırı sol partilerin politikalarının aynı olduğunu savunarak ‘Ulusal Cephe sizin sorunlarına cevap olamaz, aksine ağırlaştırır.’’dedi. Sarkozy ikinci turda UMP seçmeninin ne FN’e ne de PS adaylarına oy vermeyeceğini söyledi. Tek seçeneğin merkez sağ partiler olduğunu dile getirdi.

İl Genel Meclisi seçimlerinin ikinci turu 29 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek.