Almanya'da 2 gazeteciye Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) başvurusu üzerine “vatana ihanet” soruşturması açan Federal Başsavcı Harald Range’nin istifası isteniyor. Hükümet ortağı SPD’li ve muhalefet partili politikacılar, Range’nin emekli olmasını isterken, Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Range’nin soruşturmasına destek vermedi. Almanya’da 50 yıl sonra ilk defa gazeteciye “vatana ihanetten” soruşturma açılması medyayı, siyaset dünyasını ve sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırdı.

BfV internet kullanıcılarını daha fazla takip etmek için yaptığı çalışmaları içeren belgeleri yayınlayan “netzpolitik.org” internet sitesinin Yayın Yönetmeni Marcus Beckedahl ve Andre Meister hakkında BfV’nin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı. Gazetecilere yönelik 50 yıl sonra açılan ilk “vatana ihanet” soruşturmasının gelen tepkiler üzerine Federal Başsavcı Harald Range, rapor hazırlanana kadar durdurulduğunu açıklasa da iktidar ortağı SPD ve muhalefet partileri, başsavcının istifasını istiyor.

Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu Üyesi SPD’li Christian Flisek başsavcının vatana ihanet soruşturmasını “ürkütücü” olarak nitelendirerek “Tasını tarağını toplamanın tam zamanı” sözleriyle istifasını istedi. SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de Federal Başsavcı Range’nin sorumluluk alanlarını gözden kaçırdığını ifade ederek, “Amerika’nın dinleme skandallarına karşı harekete geçmek yerine anayasanın koruma altına aldığı basın özgürlüğüne, blog üzerinden saldırıya geçmek kesinlikle başsavcının sorumluluk alanına girmiyor” diyerek Range’nin istifasını istedi. Ana muhalefet partisi Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, “Milyonlarca insan hakkında casusluk faaliyetlerine karşı hiçbir şey yapılmazken birkaç gazeteciye soruşturma açılıyor. Başsavcı istifa etmeli” açıklaması yaparak gazetecilere yönelik soruşturmaya tepki gösterdi.

“BAŞSAVCI O MAKAM İÇİN YANLIŞ TERCİH”

Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Welt am Sonntag’a yaptığı açıklamada “Eğer bir başsavcı anayasal olarak güvence altına alınmış basın özgürlüğüne ve gazetecilerin görevlerine dikkat etmiyorsa, o kişi o makam için yanlış tercihtir” dedi. Kubicki, Başsavcı Ragne’nin gazetecilere söz konusu soruşturmayı açma adımını bile büyük şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, “vatana ihanet” soruşturmasının bir bedelinin olması gerektiğini ve başsavcının istifa etmesi gerektiğini söyledi. Muhalefet partileri ve SPD’nin aksine Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Başsavcı Range’nin istifasının talep edilmesini “abartı“ olarak değerlendirdi.

CDU İç Politika Uzmanı Wolfgang Bosbach, “Başsavcının netzpolitik.org’a karşı sert adım attığını söyleyenler aynı sertlikle başsavcının istifasını istiyor. İstifa talepleri üslupsuz” dedi. CDU’lu NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg da istifa taleplerinin üslup hatası olduğunu söyledi. Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen ise gazetecilere yönelik suç duyurusunu savunarak, tartışmaya konu olan istihbarat çalışmalarının radikallikle ve terörizmle mücadele açısından önemli olduğunu ifade etti.

ADALET BAKANI: VATANA İHANET İDDİASI KONUSUNDA ŞÜPHELERİM VAR

Başsavcı Range’nin gazetecilere yönelik soruşturma girişimine mesafeli duran Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, “Gazetecilerin yayınlarıyla Almanya’ya zarar vermek istedikleri konusunda şüpheliyim” açıklamasıyla soruşturmaya mesafe koydu.