Rus enerji devi Gazprom'un finans birimi Gazprombank'ın Varlık Yönetimi Birimi Başkan Yardımcısı ve CEO'su Aylin Suntay, Uluslararası Lahey Tahkim Mahkemesi’nin petrol devi Yukos’un usulsüz kamulaştırıldığı gerekçesi ile Rusya’ya 50 milyar dolarlık ceza vermesi ve cezanın tazmini için Belçika ve Fransa mahkemelerinin Rusya devletine ait mal varlıklarına el koyma kararının Türkiye’ye yarayacağını söyledi.

Cihan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Aylin Suntay, “Açıkçası son bir kaç gündür bile Avrupa da olan gelişmeler, gerek Fransa’da gerek Belçika’da gösteriyor ki, turizm açısından bile baktığımızda Ruslar, Türkiye’de daha fazla zaman geçirecekler. Çünkü, genel olarak her ne kadar Avrupa’yla teke tek hiçbir sorun olmasa da ambargo ve ambargo sonrası şu anki ekonomik anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye’nin bundan çok daha fazla faydalanacağını düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’de aktif bir ofislerinin olmadığını ancak Türkiye’deki yatırımlarının Doğu Avrupa ve Türkiye’de 1,5 seneden beri kurulan bir fon tarafından yürütüldüğünü belirten Suntay, “Türkiye’de her zaman aktif bir pozisyonumuz var. Şu an seçim dönemi olduğu için yatırımlarımız eskiye göre biraz daha az. Türkiye ve Rusya ilişkilerinin gelişmesine paralel olarak Türkiye’deki yatırımlarımız gelişiyor…” bilgisini verdi.

Rusya’ya yönelik ambargolardan sonra bütün ilgilerinin Türkiye ve Asya’ya yöneldiğini kaydeden GazpromBank CEO’su, “Özellikle bugün Türkiye haricinde Rusya’nın Çin’le olan ilişkisi ve Asya’ya olan yakınlığı da çok önemli. Yatırımlarımız bu bölgelere kaymaya başladı. Ve sürekli birlikte neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Türkiye’ye yatırımı açısından bakılmaması gerektiğini, Türkiye’den ithalat açısından da yakınlaşma olduğunu kaydeden Suntay, “Bu sadece Rusların Türkiye’ye yatırımı değil. Türkiye’den ithalat açısından da çok güzel bir yakınlaşma oldu. Çok basit bir örnek tarım-gıda sektörüne baktığımızda da niye Türkiye’den daha çok ürün getirmiyoruz. Sonuçta o kadar yakınki. Bakıyoruz Güney Amerika’dan Şili’den gelen ürünler var. Türkiye’den de eskiden bu kadar çok ürün gelmiyordu. Şimdi çok güzel anlaşmalar yapılıyor. Aynı şey başka sektörler için de geçerli. Gaz sektöründe de yapılan yatırımlar ve birlikte yapabileceğimiz şeyler belli. Onun için bu yatırımların devam etmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.