Bu sabah saatlerinde İsrail'in yaptığı bombardımanda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti, 380 kişi de yaralandı.  Gazze , son günlerin en ağır hava bombardımanlarından birisini yaşadı. İsrail'in, bu sabah saatlerinde Gazze'nin Şecaiyye mahallesine bombardımanda en az 40 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda 380 kişi de yaralandı. Ölenlerin ve yaralananların büyük bir kısmının çocuklardan oluştuğu bildirildi. Öte yandan hastanede tedavi gören yaralılardan bazılarının da hayatlarını kaybettikleri açıklandı.

Reuters'ın geçtiği bilgilere göre ise insani yardım gereksinimlerinin karşılanması için 2 saatlik ateşkes anlaşmasına varıldı. Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) depolarında "yardım malzemelerinin tükendiği" bildirildi.

Yardım malzemelerinin tükendiği bildirildi

İsrail'in Gazze üzerindeki hava ve deniz saldırılarına ek olarak düzenlemeye başladığı kara harekâtı, katliamı çok daha şiddetli bir hale getirdi. Saldırıların ilk 10 gününde 250 Filistinli hayatını kaybederken, 4. gündür devam eden kara harekâtıyla birlikte ölü sayısı 400'e yaklaşmış durumda. Bunların en az 70'i çocuk. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) açıklamasına göre şu an Gazze'de 63 binden fazla insan evini terk etmiş durumda. Saldırılardan kaçan Filistinliler bölgede bulunan hastanelere ve Birleşmiş Milletler'e bağlı okullara sığınmış durumda. UNRWA dün yapmış olduğu açıklamada tıbbi malzemelerin tükenmek üzere olduğunu ve acilen insani yardım yapılması gerektiğini duyurmuştu.



60 binden fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı
İsrail'in Gazze'nin doğu kesimlerini havadan ve karadan yoğun bombardımana tutması sebebiyle evlerinden kaçan binlerce aile şehir merkezini adeta mahşer yerine çevirdi.   İsrail'in ağır silahlarla karadan ve havadan düzenlediği saldırılara sabah saatlerinde yakalanan aileler, çocukların çığlıkları, kadınların ağlama sesleri arasında Gazze'nin şehir merkezine doğru kaçıyor. Kocası ve 6 çocuğuyla koşar adım gidenlerden biri olan 45 yaşındaki Nur eş-Şevva, Şucaiyye'deki evinden İsrail'in yoğun saldırıları sebebiyle kaçmak zorunda kaldığını söyledi. "İsrail askerleri saldırıdan önce bizi arayarak tehdit etti. 2006 yılında Lübnan'a düzenlenen saldırılarda banliyölerin yerle bir edilmesi gibi yaşağımız yerlerin de tahrip edileceğini söylediler" diyen Şevva, "Çocuklarımızı alıp evden kaçtık herşeyimizi geride bıraktık" dedi.


İsrail 2 saatlik ateşkesin süresi dolmadan yeniden saldırdı

Gazze Şeridi'nde 2 saatlik insani ateşkesi kabul ettiği bildiren İsrail'in, 2 saat dolmadan Hamas'ın ateşkesi bozduğu gerekçesiyle Gazze'yi yeniden bombaladı. Ateşkes, Gazze'nin Şicaia mahallesinin İsrail tarafından ağır bombardımanı sonucu Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin talebi üzerine kabul edilmişti. Sağlık yetkilileri, Gazze'nin Şicaia mahallesinin İsrail tarafından ağır bombardımanı sonucu en az 50 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu, insani ateşkesin yerel saatle 01:30 ile 03:30 arasında Şicaia mahallesinde geçerli olacağını duyurdu. Hamas da daha önce yaptığı açıklamada, geçici ateşkese uyacaklarını bildirmişti.

GAZETECİ İLE SAĞLIK GÖREVLİSİ DE ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail askerlerinin Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği saldırıda, gazeteci Halid Hamed (25) ile sağlık görevlisi Fuat Cebir (28) hayatını kaybetti.

AJANSLAR