1915 yılının Gelibolu Yarımadası, geçtiğimiz ay Türkiye’de yasaklanma haberleriyle gündeme gelen dünyaca ünlü Minecraft oyununda, bir yıllık zahmetli bir çalışmanın ardından sanal olarak yeniden oluşturuldu.

Yeni Zelanda’nın Auckland kentindeki Alfritson Koleji öğrencileri, 25 Nisan Anzak Günü etkinlikleri kapsamında, neredeyse binlerce saat harcayarak Gelibolu’yu adeta yeniden inşa etti.

ÖĞRENCİLER BİR YIL BOYUNCA ÜZERİNDE ÇALIŞTI

Auckland Savaş Müzesi’ndeki fotoğraf, harita ve hikayelerden faydalanan kolej öğrencileri, hayli uzun bir sürecin ardından yer şekillerini, dönemin binalarını ve Çanakkale Savaşı’nın bazı detaylarını sanal dünyaya taşıdı.

Minecraft yılların eskitemediği ve hiçbir şekilde popülerliğini kaybetmeyen ender oyunlardan biri. Oyunda dikkat çeken özelliklerin belki de en önemlisi açık dünyada birbirinden farklı yapılar yapmak. Dünyadaki birçok yapının taklidi burada yapılabiliyor.

“ADETA BİR RESİM YAPMAK GİBİYDİ”

Müze ve kolej yetkilileri, ortaya çıkan eser sayesinde gençlerin bu konuya ilgisini artırmayı hedefliyor.

Kolej öğretmenlerinden Mark Sutherland, “Minecraft’taki inşa çalışması adeta bir resim yapmak gibiydi. Boş bir tual ile başladık. Öğrenciler araştırmalarıyla ve emekleriyle zamanla onu doldurdu. Arazileri inşa sırasında araştırdılar, bu sayede tarihi birçok detayı da öğrenmiş oldular. Günümüzde çocukları bilgilendirmek bazen çok zor, anladıkları dilden konuşmuş olduk” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’DE MINECRAFT’A YASAK TALEBİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, geçtiğimiz ay oyunun yasaklanması için hukuki sürecin başlatılmasına karar vermişti. İlgili rapordaki gerekçeler arasında, “Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur” ifadesi yer almıştı.