Güney Kore'de çektiği belgesel filmlerle adından söz ettiren yönetmen Lim Ji-a, Türkiye'de gazetecilere ve dizi film yapımcılarına uygulanan baskıyı eleştirdi. Dizi film yapımcılarının birer sanatçı olduğuna dikkat çeken Lim, yaşananları "kabul edilemez" olarak niteledi.

Özgür medyaya yönelik baskı ve yıldırma politikalarına Uzakdoğu'dan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Özellikle Kore Savaşı hakkında çektiği belgesel filmleriyle ülkede ün kazanan yönetmen Lim Ji-a, başta Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı olmak üzere gazetecilere ve özellikle dizi film yapımcılarına yapılan baskıları sert dille eleştirdi.

Türkiye'de medyaya uygulanan baskının Güney Kore'de askeri darbe dönemlerinde yaşandığına dikkat çeken ünlü yönetmen Lim, o dönemlerde ülkesinde yaşanan benzer olayları şöyle anlattı: "Benzer şeyleri biz de yaşadık. Yani basına müdahalenin olduğu, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı dönemler olmuştu. Mesela bir dizinin senaryosu devlet başkanını rahatsız edince, dizi yayından kaldırılmıştı. Hatta biraz komik bir örnek; ama devlet başkanına benziyor diye bir oyuncunun uzun süre kanallara çıkması engellenmişti."

"Savaşın yara izi" adlı belgeselinin dünyanın en ünlü konser salonlarından biri olan Amerika'daki New York Carnegie Hall’da gösterime sunulmasıyla uluslararası üne kavuşan Lim, Türkiye'de yaşananlar hakkında, "Bu dizi yapımcılarının sanat faaliyetlerinin yanlış anlaşılmış olması mantıksızlık. Çok yazık olmuş." dedi.

Türkiye'de dizi filmlere yapılan baskıya da değinen Lim, dizi film yapımcılarının faaliyet alanlarının kısıtlanmasının ifade özgürlüğüne darbe vuracağını belirtti.

Engelli kadınların çektiği sıkıntılarla ilgili belgeselleriyle de bilinen yönetmen Lim Ji-a, Güney Kore'de topluma karşı sorumlu sanatçılardan biri olarak tanınıyor. Aynı zamanda Dongguk Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Lim, Güney Kore’de düzenlenen Uluslararası Online Film Festivali’nin de yönetim kurulunda. "Savaşın yara izi" adlı belgeseliyle uluslararası başarı yakalayan Lim’in bu yapımı dünyanın en ünlü konser salonlarından biri olan New York Carnegie Hall’a gösterime sunulmuştu.

ENİŞTESİ VE ABLASI DA ÜNLÜ İSİMLER...

Yönetmen Lim'in ailesinde de Güney Kore'de tanınmış isimler var. Lim'in eniştesi Amerikalı Micheal Unger, Sogang Üniversitesi'nde yönetmenlik dersi veriyor. Aynı zamanda Kore kanallarında da programlar yapan Unger, ülkede tanınan yabancı simalardan. Ablası Lim Song-min ise ülkedeki ünlü dizi oyuncularından. Abla Lim Song-min, haber spikerliği ve birçok şov programının sunuculuğunu da yaptı.