Ramazan Bayramı münasabetiyle KKTC’den bin kişilik bir grup Rum Kesimi’nde bulunan Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret edecek. KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, tamamına yakını Türkiye kökenli vatandaşlardan oluşan kalabalık bir grubun Hala Sultan’ı ziyaret için Güney Kıbrıs’a geçeceğini söyledi. Rum Başpiskopos II. Hrisostomos’un Türkiye kökenlilerle ilgili siyasi duruşuna zaman zaman müdahale ettiklerini belirten Atalay, Rum liderle gerçekleştirdikleri fikir teatisinin ortamı yumuşattığını kaydetti.

KKTC’de bir yıl aradan sonra Hala Sultan’ı ziyaret etmek isteyen Türkiye kökenliler, Din İşleri Başkanlığı’na kayıt yaptırdıktan sonra Rum Kesimi’ne geçebilecek. Konu ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklama yapan KKTC Diş İşleri Başkanı Talip Atalay, “Bu yıl Allah nasip ederse Ramazan Bayramı çerçevesinde bin kişilik, tamamına yakını Türkiye kökenli vatandaşlarımızdan oluşan fakat içlerinde Türkmenistan ve başka ülkelerden Müslümanların da olduğu bir grupla Hala Sultan’a geçeceğiz. Bu ayın 21’i diye organize ediliyor ancak ayın 23’ünde de olma ihtimali var. Kayıtlarımız bitmek üzere...” dedi

Ziyaretin gerçekleşmesi konusunda Kıbrıs’ta bulunan İsveç Büyükelçiliği’nin de büyük katkıları olduğunu aktaran Atalay, “Doğrudan bizim Rum Başpiskopos’a ricamızla gerçekleşti. Onların desteği ile bin kişilik bir ekip ile tamamı Türkiye kökenli vatandaşımız Hala Sultan’a geçecek.” diye konuştu.

"SİYASİ LİDERLERİN ATTIĞI ADIMLAR OLUMLU"

Kıbrıs'ta dini liderler olarak siyasilerin attıkları adımların oldukça olumlu olduğunu belirten Atalay, şunları söyledi:

“Daha önce zaman zaman karşılıklı aksaklıklar vardı ve bizim yaptıklarımızı çok kıymetli hale getirmişti. Dini liderler olarak biz hiç kesintisiz 4 buçuk yıldır sıkıntılar olsa bile görüşmeyi kesmedik. Bir anlamda barış için umudun ayakta tutulmasını sağladık. Şu anda her iki tarafın da toplum liderleri çok sağlıklı bir görüşme zemini yürütüyorlar. Biz de olmamız gereken yerdeyiz. Bizim söylediğimiz şey şudur; psikolojik bariyerlerin kaldırılmasında toplumun bu anlamda buluşacak zemini kavrayabilecek noktada siyaset yapılabilmesi için desteğimizin olması lazım. Bu noktada desteğimiz sürüyor.”

Kıbrıs’ta siyasetten kaynaklanan birtakım sorunlar yaşandığına dikkat çeken Talip Atalay, Hala Sultan’a bin kişilik bir ekibin gitmesinin alışılmadık bir durum olduğunu ifade etti. Normal şartlarda iki kesim insanlarının dini bölgelere rahatlıkla geçmesi gerektiğinin altını çizen Atalay, siyasetten dolayı bu geçişlerin olmamasından dolayı doğal olarak kendilerinin de siyasetin sonuçlarından etkilendiklerini aktardı.

"ÖZELLİKLE TÜRKİYE KÖKENLİLERLE İLGİLİ SORUN YAŞIYORUZ"

Rum Basşpiskopos’un siyasi duruşundan dolayı yanlı anlaşılmalar da olduğuna işaret eden Atalay şöyle devam etti:

“Çünkü Başpiskopos aynı zamanda siyasi bir lider. Zaman zaman açıklamaları tartışılıyor. Şu ana kadar bizim onlara kabul ettirdiğimiz konu şu; ne olursa olsun siyasi müzakereler devam ederken dini liderlerin o konulara girmemesi... Zaman zaman kendilerine soruyorum, inandığınız kitabın neresinde etnisite, vatandaşlık, coğrafya ile ilgili konuşmalar yapılıyor diye... Tabi bu açıklamaları da tartışıyoruz. Bu konular üzerindeki yanlış bilgileri de gidererek daha olumlu bir algının oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle Türkiye kökenli kardeşlerimizin pozisyonu ile ilgili tartışmalar oluyor. Bu konuyla ilgili olarak da gerekli müdahaleyi yapıyoruz.”