İslam ve göçmen karşıtı hareket Pegida’nın kurucusu Lutz Bachmann, Hitler’e benzeyen fotoğrafını sosyal medyada paylaştığının ortaya çıkmasından sonra istifa etti. Bu hafta Leipzig’de 50 bin insan bekleyen Pegida’nın 15 bin kişide kalması ve Pegida karşıtı göstericilerin 20 bin kişiye çıkması da Pegida’nın etkisini kaybetmeye başladığı yorumlarına sebep oldu.

Almanya’nın gündemini uzun zamandır meşgul eden Avrupalı Vatanseverler Batı’nın İslamlaşmasına Karşı (Pegida) hareketi krize girdi. Pegida’nın kurucusu Lutz Bachmann’ın Hitler pozu verdiği ve “o yine geldi” yazdığı resminin gazetelerde yer almasından sonra istifası Pegida hareketinin aşırı sağcı ve ırkçı olduğu yönündeki iddiaları güçlendirdi. “Paylaşımlarından dolayı rahatsız olan bütün vatandaşlardan özür diliyorum.” diyen Lutz Bachmann, Hitler’e benzeyen resmini ve yaptığı açıklamayı düşüncesizce bir davranış olarak değerlendirerek, “Pegida’dan istifa ederek bedelini ödüyorum.” dedi.

YEŞİLLER VE SOL PARTİ: PEGİDA’NIN IRKÇI BİR HAREKET OLDUĞU İSPATLANDI

Pegida’nın kurucusu Bachmann’ın Hitler pozu verip “O geri geldi” mesajını paylaşmasının ortaya çıkmasını muhalefet partileri “Pegida’nın ırkçı bir hareket olduğu ispatlandı” şeklinde değerlendirdi. Yeşiller Partili Claudia Roth, “Pegida ırkçı bir hareket ve öyle kalacak.” dedi. Bununla birlikte Roth,Bachmann’ın istifasının göz boyama olabileceği uyarısında bulundu.

Bachmann’ın facebook hesabından Yeşiller partisinden politikacılara “Eko teröristler ve özellikle Claudia Fatima Roth” yazdığı ortaya çıktı. Sol Parti Grup Başkanvekili Dietmar Bartsch, “Pegida’nın kurucusu Bachmann’ın ırkçı paylaşımları, hareketin kurucusunun nereden esinlendiğini ortaya çıkardı” açıklamasını yaptı. Sol Partili Bartsch, “Kim hâlâ bu ‘fikir kundakçısı’nın arkasından yürürse onunla ve paylaştıklarıyla beraberdir.” uyarısında bulundu.

GAZETECİLERE SALDIRAN LEGİDA, LEİPZİG’DE ARADIĞINI BULAMADI

Bu hafta Dresden’de güvenlik nedeniyle yürüyüşünü gerçekleştiremeyen Pegida, Leipzig’de Legida adıyla protesto organize etti. 50 ile 60 bin kişinin katılmasını bekleyen Legida’ya 15 bin kişi katılınca “Pegida, Leipzig’de aradığını bulamadı” yorumları kaçınılmaz oldu. Pegida’ya karşı yürüyen vatandaşların ise 20 binden fazla olması toplumda sağduyulu insanların çoğunlukta olduğunu gösterdi. Legida protestocularından bazılarının basın mensuplarına saldırması ise Pegida hareketinin şiddet yanlısı olduğunu ortaya koyması açısından dikkat çekti.