Özgür medyayı susturmaya yönelik operasyona Hollanda'dan da tepki geldi.

Hollanda Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Thomas Bruning, İpek grubuna yönelik baskını, "Gittikçe içine kapanan ve basın özgürlüğünü kısıtlayan bir rejimden beklenecek bir adımdı." diye değerlendirdi.

TÜRKİYE GİBİ ÖNEMLİ BİR ÜLKENİN BU HALLERE DÜŞMESİ ÇOK ACI

Türkiye'de gazetecileri susturmak için hapse atmak, işsiz bırakmak ve ekonomik baskı altında tutmak gibi çok şey yapıldığını hatırlatan Bruning, "Şimdi hükümetin Avrupa Birliği ve değerlerine sırtını döndüğü daha iyi anlaşılıyor. Türkiye yeniden kapkaranlık bir döneme sürükleniyor. Bu kadar önemli bir ülkenin bu hâle düşmesi çok acı." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN, BASKICI POLİTİKAYI DAHA DA ARTIRIYOR

Mevcut kötü gidişatı uzun süredir gözlemlediklerini ve bugün yapılanları basın özgürlüğüne yapılan saldırıların devamı niteliğinde gördüğünü vurgulayan Bruning, "Erdoğan, özgürlükler konusunda kendisine yapılan uyarıları dikkate almıyor ve baskıcı politikalarını daha da artırıyor. Özellikle Gezi Parkı gösterileriyle yoğunlaşan baskı, kademe kademe artarak bugünlere geldi ve Türkiye'yi 'özgür basın' anlayışından ve Avrupa'dan hızla uzaklaştırdı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hükümetin yeni icraatlarından birinin de muhalif medyaya gözdağı vererek susturmak olduğunu söyleyen Bruining "Türkiye'de muhalif medyaya yönelik polis baskınını kınıyorum. Bu baskınları kabul etmek mümkün değil." dedi.

BASIN DEMOKRASİNİN EN ÖNEMLİ KURUMLARINDAN BİRİ

Avrupa Birliği'nin Türkiye'de medyaya olan baskıyı daha net görmesini isteyen Hollanda Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Thomas Bruning "Türkiye, Avrupa Birliği açısından son derece mühim bir ülke. Bu açıdan basın özgürlüğünün Türkiye'de genişletilmesi konusunda AB ülkeleri liderleri bir çaba içerisinde olmalılar. Basın, demokrasinin en önemli kurumlarından bir tanesidir. Benim tahminime göre Türk halkı da bunu çok iyi biliyor. Bu açıdan Avrupa Birliği bir an önce bu baskınlar konusunda bir yaptırım uygulamalı. Aksi takdirde bu tür medyaya polis baskınları Türkiye'yi Avrupa değer ve normlarından hızla uzaklaştırıyor." dedi.

HÜKÜMET BASINA OLAN BASKIYI BİR AN ÖNCE BIRAKMALI

Türkiye'de özgür medyanın alanlarının çok sınırlı olduğu ve baskıya maruz kaldığını belirten Bruning, "Biz gazeteciler olarak Türk hükümetinin basına olan baskısına bir an önce son vermesini istiyoruz. Önümüzdeki aylarda Türkiye'de İstanbul'daki gazeteciler ile bir araya gelerek basına uygulanan sansür ve baskıları enine boyuna tartışacağız. Özgür basının susturulmasına karşı çıkacağız." açıklamasında bulundu.