Hollanda Merkez Bankası sözcüsü Tobias Oudejans, polis baskınıyla Bank Asya’nın yönetimine el konması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. "Siyasi nedenlerle bir bankayı batırmaya çalışmak, bulaşıcı sonuçlar doğurur. Batırılan bankanın ardından diğer bankalar da ayakta durmakta zorlanıp yıkılabilir." diyen Oudejans, böylesi haksız bir müdahalenin yatırımcıda panik ve belirsizlik meydana getireceğini söyledi. Oudejans, bankaları denetleyen kurumların siyasi etkilere açık olmasının 'varlık nedenlerine ters olacağını' belirtti.

Sözcü, "Bir hükümet, kafasına göre sevmediği bir bankayı batıramaz. Hollanda ya da Türkiye fark etmez, dünyanın neresinde olursa olsun bankaların ortak özelliği çok kırılgan bir yapıya sahip olmalarıdır. Bir banka hakkında üst düzey spekülasyonlar yapmak ekonomiye doğrudan zarar verir. Spekülasyonlar, çok sağlıklı bankaların dahi sonunu getirebilir." diye konuştu.

Benzer spekülasyonların, daha küçük çapta 5-6 sene önce Hollanda’da DSB bankası hakkında yaşandığını hatırlatan Oudejans, buna neden olan insanların anayasal suç işlediklerinden dolayı yargılanmalarının gündeme geldiğini vurguladı. Oudejans, "Hollanda Anayasanın 142. Maddesine göre 'Yanıltıcı mesajlar vererek bilerek panik havası oluşturmak' suçtur, böyle bir tavrın finans sektörüne etkisi inanılmaz büyük olur." şeklinde konuştu.