Hollanda'da anadil derslerinin yeniden müfredata alınması için toplanan 52 bin imza Temsilciler Meclisi'nde ilgili komisyona teslim edildi.

Hollandalı Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı Mustafa Ayrancı, okullarda anadil eğitiminin yeninden verilmesi için üzerlerine düşeni yaptığını belirterek, "Umarım Temsilciler Meclisi bu konuyu tekrar gündeme alır. Umarım çocuklarımızın geleceği için doğru karar verirler. Sonuçta demokratik bir ülkede anadilde eğitim hakkımızın tekrar iade edilmesini istiyoruz." dedi.

Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklama yapan İnanç Kutluer ise "Amacımız Türk çocuklarına kendi kültürlerini tanımaları, hazmedip uygulamaları için bir araç olan dillerini iyi öğretebilmek. Sağda solda yarım yamalak bilgilerle değil, doğrudan bilimsel, metodik ve pedagojik olarak çocuklarımıza dili öğretmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Avukat Nazmi Türkkol da bu konuda bir yandan hukukî sürecin de devam ettiğini belirterek, "Bir çocuğun kendi kültürü geçmişini öğrenme hakkı vardır. Bunu çeşitli uluslararası anlaşmalar ile imzalanmış. Hollanda da buna imza atan ülkelerden bir tanesi. Biz Ankara Anlaşması'na da atıf yaptık. Sonucu merakla bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Mahkeme daha önce Türk STK'ların anadil derslerinin devlet tarafından verilmesi için açtıkları davayı reddetmişti. Temyiz Mahkemesi'nin ise buna yapılan itiraza ilişkin kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.