Hollanda'nın güneyindeki Gilze-Rijen Belediyesi Başkanı Jan Boelhouwer, Türk toplumunu rencide eden açıklamaları sebebiyle özür diledi. HDV İmam-ı Azam Camii'ne gelen belediye başkanı, basın önünde belediye sınırları içerisinde yaşayan tüm Türk halkından özür diledi.

Hollanda Türk Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Bahtiyar, Boelhouwer'in geçtiğimiz hafta Gilze-Rijen belediyesindeki görüşmelerinde özür dilediğini, bu özrü camiye gelerek Türk halkından da dilemesi gerektiğini iletttiklerini söyledi. Bahtiyar, "Toplantıya katılan Gilze-Rijen Türk toplumu temsilcileri ve Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Ejder Köse, bunun mutlaka yapılmasını istedi. Sağ olsun Gilze-Rijen Belediyesi Başkanı Jan Boelhouwer camimize gelerek sizlerin ve basın huzurunda özür dilemeyi kabul etti. Bunun yanı sıra 50 bin nüfuslu bu şehirde 2400 Türk vatandaşının yaşadığını iddia etmişti. Biz bu sayının yaklaşık bin olduğunu ilettik bunu da başkan kabul etti." diye konuştu.

Jan Boelhouwer, De Volkskrant gazetesine verdiği röportajda, Türklerin yasa dışı işlerle uğraştıklarını, İşçi Partisi’nde (PvdA) Türk kökenli bir belediye meclisi adayının liste başında yer alması için partiye üye olduklarını ve Türk toplumunda herkesin bunları ve bunlarla uğraşanları bildikleri halde söylemediklerini iddia etmişti.

Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Ejder Köse, özre kadar gelişen süreci şu şekilde aktardı:

"Sayın Başkan Boelhouwer de Volkskrant'a yaptığı açıklamalardan dolayı özür diledi. Yalnız bu özür meselesinin dört duvar arasında kalmaması için, o esnada bir basın bildirisi hazırladık. Bu bildiri basın ile paylaşıldı. Ve akabinde belediye başkanı bu gün camiye geldi. Aslında 2001 yılı olaylarından sonra Faslılar aleyhinde medyada bir yazı çıkıyor. Nedeni ise bu yazılar ilk çıktığı zamanlarda Faslı toplum olumlu bir tepki gösteremediler. O nedenden dolayı Faslılara herkes yüklendi. Zamanla bu kabullenildi. Türkler hakkında Motivaction kurumu tarafından yapılan araştırmada yüzde doksanı terör örgütü İŞİD sempatizanı çıktı gösterildi. İtirazımız neticesinde araştırma rafa kaldırıldı yeni bir araştırma başlatıldı. Belediye Başkanı Boelhouwer'in açıklamasına da yerinde müdahale edilerek, bu açıklamasının doğru olmadığını kendisine belgeler ile anlattık. Kendisi Türk toplumundan özür dilemek mecburiyetinde kaldı. Bu açıdan hakların müdafaasında zamanlama ve strateji son derece önemli." dedi.

GİLZE-RİJEN'DE YAŞAYAN TÜM TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Gilze Rijen Belediye Başkanı Jan Boelhouwer, İmam-ı Azam Camii'nde kalabalık cemaatin olduğu toplantıda yaptığı açıklamada, ilk önce cami Başkanı Süleyman Aydın'dan oluşan ekiple belediye binasında bir araya gelerek bu sözlerinden dolayı özür dilediğini, daha sonra bunu halka ifade etmek amacı ile camiye gelerek özür dilemek istediğini söyledi.

Boelhouwer, "Bugün sizlerle birlikte olmaktan son derece mutlu oldum. Sizleri bu röportaj sonrasında kırdıysam özür diliyorum. Benim bu özrümü kabul etmek için camide ağırlamanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Gilze-Rijen'de yaşayan tüm Türk halkından tekrar bu açıklamamdan dolayı özür diliyorum. Şehrimizde tüm sorunların üstesinden birlikte gelmek için sizlerin yardımına ihtiyacımız olduğumuzu belirtmek isterim. İş pazarındaki durumların iyileştirilmesi için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Tüm sorunların hep birlikte konuşarak birlikte tartışarak çözeceğiz. Bu açıdan sizleri üzdüğümden dolayı tekrar özür diliyorum." açıklamasında bulundu.