Türkiye'de 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak 26. dönem Milletvekili Erken Genel Seçimleri için Hollanda'nın Amsterdam, Rotterdam ve Deventer başkonsolosluklarına kayıtlı 243 bini aşkın seçmenden resmi olmayan sonuçlara göre beş gün içinde 114 bin 620'i oy kullandı.

Hollanda genelinde bulunan 78 sandıkta Rotterdam'da 57 bin 619, Deventer'de 29 bin 495 ve Amsterdam'da 27 bin 505 oy kullanıldı.

AMSTERDAM'DA İLK KEZ OY KULLANILDI

Hollanda’da STK'ların teşviği ile beş gün devam eden oy verme işlemi Amsterdam Başkonsolosluğu'nun anlaştığı Rai Fuar ve Kongre Merkezi'nde, Rotterdam Başkonsolosluğu'nun anlaştığı Ahoy Fuar ve Kongre Merkezi'nde ve Deventer Başkonsolosluğu'nun ayarladığı yerlerde kullanıldı. Vatandaşların rahat oy kullanması için Amsterdam, Rotterdam ve Deventer Başkonsoloslukları'nın uygulamaya koyduğu tedbirler Türk sivil toplum kuruluş temsilcisi ve vatandaşlar tarafından memnuniyet verici olarak değerlendirildi.

Oyların tamamlanmasının ardından konuşan Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun, vatandaşların ilk defa Amsterdam'da oy kullandığını, beş gün süren oy kullanma işleminde seçmenlerin demokratik haklarını kullandığını söyledi. Orkun, "Amsterdam'da beş gün süre ile toplam 27 bin 505 oy kullanıldı. Bu oyların vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

HOLLANDALI TÜRKLER SEÇİMLERDEN UMUTLU

1 Kasım seçimleri için Amsterdam'da ki Rai ve Fuar Merkezi'ne Hoorn şehrinden gelen Kamil Kaygısız, "Bu seçimler inşallah bizim için aydınlık olur. İkinci defa oy kullanıyorum. Bu 1 Kasım seçim sonucunda tünelin ucunda bir ışık göründü. Bu seçimlerde katılım daha fazla oldu. Bu artışta Amsterdam RAİ 2'de ki sandıkların oluşturulması etkili oldu." ifadesini kullandı.

Amsterdam Mescid-i Aksa Yönetiminden İskender Gürışık, "Bu seçimin güzel bir atmosfer içerisinde geçmesinde etkisi olan tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Bu seçimi Cenab-ı Allah vatana ve milletimize hayırlı, uğurlu eğlesin. İnşallah burada ki kullanılan oylar 1 Kasım'da Türkiye seçim sonuçlarına yansır. Amsterdam'da beş gün iyi bir katılım oldu. 18 sandıkta oylar kullanıldı. Vatandaşlarımız oy kullanmalarında bir sıkıntı olmadı." diye konuştu.

Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil de "Bu seçimler çok güzel demokrasi şöleni ortamında seçimi geçirdik. Bu seçimden herkes memnun kaldı. Güzel bir atmosferde seçim oldu. Katılımda çok iyi oldu. Bu katılımında 1 Kasım seçim sonuçlarında Türkiye'ye yansıması da, Türkiye'mizin huzur ve refahı açısından iyi olmasını temenni ediyoruz. sandık ayağa geldikçe katılım daha fazla oluyor." şeklinde konuştu.

50 yıldır Hollanda'nın Schiedam şehrinde yaşayan Yılmaz Şengül, 3 ay burada 9 ay Türkiye'de bulunduğu için Hollanda'da eşi ile geldiği Rijswijk'te oy kullanamadığını söyledi. Şengül, "Oy kullanmadığım çok üzgünüm. Eşimde kullanmadı. 50 yıldır Hollanda'dayım. Hollanda seçimlerinde de vatandaşlık görevimi yerine getirerek oyumu kullandım. Aslında itiraf edeyim gönlümüz Türkiye'de bedenimiz Hollanda'da. Beş sene sonra yine oyumu kullanmak için sandıklara koşacağım." ifadesini kullandı.

Hollanda Türk Federasyonu'ndan Yusuf Yorulmaz, "Bu seçim bizim açımızdan çok güzel geçti. İyi bir koordine ile seçimi atlattık. Daha doğrusu Amsterdam'da ilk olmasından dolayı bayağı da heyecanlı geçti. İnşallah oylar yerine sağ salim ulaşır. Gelecek seçimlerde daha fazla şehirlerde oy kullanırlar ise bu artışlar daha fazla olur." şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hollanda Genel Sekreteri Gökmen Kar, "Hollanda'da 5 gün boyunca bütün siyasi parti temsilcileri ile beraber çalışarak güzel bir iş başardık. Çok büyük sıkıntılar yaşamadan ufak tefek aksaklıklar ile bu seçimi tamamladık. Umarız bu sonuçlar Türkiye'mize, insanımıza, birliğimize hayırlı bir şekilde olur. Bunu bütün siyasi partiler adına temenni ediyorum. Bizim amacımız CHP'nin Avrupa genelinde vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik vaatlerimizi gerçekleştireceğiz. Hollanda'da daha yoğun bir şekilde içinde olarak tüm vatandaşlara eşit bir çaba içerisinde olacağız." dedi.

470 bin Türkün yaşadığı Hollanda'da, 243 bini aşkın kayıtlı seçmen Amsterdam, Rotterdam ve Deventer seçim bölgelerinde 114 bin 620 oy kullandı. Bu sonuçlara göre 7 Haziran 2015 seçimlerindekinden 38 bin 120 daha fazla oy kullanılmış oldu. Hollandalı Türklerin seçime katlım oranı ise yüzde 46,7 oldu.

Hollanda'da gerçekleştirilen 7 Haziran 2015 seçimlerinde sonuçlar şöyle oluşmuştu.

Kullanılan Oy: 76 bin 502
Geçerli oy: 75 bin 462
Geçersiz oy: 1040
Katılım Oranı: Yüzde 31,43
Toplam Seçmen: 243 bin 346

Partilere göre oy dağılımı:
AKP: Yüzde 64,31 (48 bin 526 oy)
CHP: Yüzde 11,59 (8 bin 743 oy)
HDP: Yüzde 10,78 (8 bin 136)
MHP: Yüzde 10,26 (7 bin 739)
Diğer: Yüzde 3,07