Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’a Türkiye ziyareti sırasında, 'gazetecilerinizi paralel yapı gözaltına aldı’ diyen AKP Hükümeti, muhataplarını ikna edemedi. Koenders, Hollanda Meclisi’nde dün milletvekillerinin sorularına verdiği cevapta, “Bu iddiaları doğrulayacak bir delil yok. Üstelik iddianın doğru olup olmamasından çok, gazetecilerin gözaltına alınması asıl mesele.” dedi.

Koenders’ın Ankara'da bulunduğu sırada, 6 ve 7 Ocak tarihlerinde iki Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink ve Mehmet Ülger’in sırasıyla Diyarbakır ve İstanbul’da gözaltına alınması dünya çapında büyük tepki doğurmuş, Hollandalı bakan da Türk muhataplarına gazetecilerin derhal serbest bırakılmaması halinde ziyaretini yarıda keserek Türkiye'yi terk edeceği restini çektiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Geerdink ve Ülger kısa sürede serbest bırakılmıştı. İkili ilişkilerin iyice bozulduğu günlerde, tam da bakan Türkiye’deyken gözaltıların yaşanması, Hükümetin Hollanda’ya yönelik ‘bir mesajı’ olarak değerlendirildi. Koenders ise Türk yetkililerin kendisine “bu bizim değil, paralel polislerin işi” şeklinde açıklamada bulunduğunu ifade etti.

Hollanda medyasına konuşan Geerdink, “Seni paralel polisler mi gözaltına aldı?” şeklindeki sorulara muhatap oldu. Birçok "komplo teorisi"nin havada uçuştuğunu, fakat kendisine delil sunulana kadar bunlara inanmayacağını belirten Geerdink, “Ayrıca, hükümetin aylardır Hizmet Hareketi’ne operasyon yaptığını düşünürsek, hâlâ bunu yapabilecek kadar güçlü olup olmadıkları da ayrı bir soru.” dedi.