İngiltere Başbakanı David Cameron, önceki gün Akdeniz’de kaçak göçmen taşıyan gemi faciasına yönelik Avrupa için ‘kara bir gün’ün yaşandığını söyledi.

7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi liderliğini üstlendiği Muhafazakar Parti’nin seçim kampanyası için İngiltere’nin kuzeybatı bölgesindeki Chester kentinde bulunan İngiliz Başbakan David Cameron, dün yaşanan gemi faciasını, Avrupa için ‘kara gün’ olarak nitelendirdi.

Akdeniz’in Libya açıklarında batan geminin 700 kaçak göçmen taşıdığı ve arama kurtarma çalışmaları sonucu şimdiye kadar sadece 28 kişinin kurtarıldığı faciaya yönelik Cameron, “Yaşanan can kaybının ne kadar korkunç olduğuna hepimiz televizyon ekranlarından tanık olduk. Avrupa için gerçekten karanlık bir gün. Söz konusu ülkelerdeki istikrarsızlıkla başa çıkabilmeli, insan tacirliği yapan bu kaçakçıların ve suçluların peşini bırakmamalıyız. Bölgede yapılan arama kurtarma çalışmalarından emin olmalıyız ancak bu çözümün sadece bir bölümünü oluşturuyor. Elimizde bulunan bütün kaynakları kullanarak, yardım bütçelerimizle birlikte söz konusu ülkelerde istikrarı sağlamak ve insanların bu tip yolculuk yapmasını durdurmakta etkin rol oynamalıyız.” ifadelerini kullandı.

David Cameron ayrıca, kaçak göçmen sorununu çözüme kavuşturmak ve daha çok insanın ölmesinin engellemeye yönelik kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekleyerek, Avrupa Birliği ülkelerinin acil müdahale etmesi için çağrıda bulundu.

Facianın ardından İtalyan mevkidaşı Matteo Renzi ile telefon görüşmesi yapan İngiliz Başbakan’ın yanı sıra kaçak göçmen sorununa yönelik ülkenin İçişleri Bakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın Perşembe günü Lüksemburg’da AB bakanlarıyla birlikte düzenlenecek toplantıya katılacağı öğrenildi.