İran'ın resmi haber ajansı IRNA, dünya güçleri ile yaptıkları anlaşmayla, Tahran'ın yabancı bankalarda bekleyen milyarlarca dolarının serbest kalacağını duyurdu.

Bugün açıklanması beklenen anlaşma metniyle ilgili bilgi veren IRNA, "AB ve ABD tarafından uygulanan ekonomik ve mali yaptırımlar, anlaşma yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kaldırılacak. İran'la petrol ve doğalgaz alanları da dahil olmak üzere ekonomik işbirliği önündeki sınırlandırmalar kaldırılacak. Havacılık sektörüne yönelik yasaklar 30 yıl sonra kalkacak. İran Merkez Bankası, İran Petrol Şirketi, İran Deniz Taşımacılığı Şirketi, İran Havayolları ve birçok kamu şirketi ve şahıslara yönelik yasaklar kalkacak." diye yazdı.

IRNA, nükleer program için de kullanılabileceği için İran'a ihracatı yasaklanan ürünlerle ilgili sınırlandırmaların da kaldırılacağını duyurdu. Bu ürünlerin alımını onaylamak için İran'la dünya güçlerinin ortak bir komisyon kuracağını belirtti. Silah alımları da tek tek bu komisyon tarafından kontrol edilecek fakat bu sınırlamanın süresi 5 yıl olacak.