Türkiye’den IŞİD’e bomba yapımından kullanılan gübre gittiği iddia edildi. Gübrenin un çuvallarında taşındığı ileri sürülürken çuvalların fotoğrafı üzerinde yapılan inceleme ABD'nin IUPUI üniversitesinden adli tıp kimyageri John Goodpaste, çuvallarda taşınanın gübre olduğunu açıkladı. MHP Şanlıurfa birinci sıra adayı İbrahim Özyavuz, sınırın tamamen kontrolsüz olduğunu belirterek iddiayı desteklerken HDP Şanlıurfa İl Başkanı Rıdvan Yavuz, gelen yaralılarda gübre ile yapılan bomba kalıntılarının görüldüğünü ifade ederek haberi doğruladı.

Akçakale Sınır Kapısı'nı elinde bulunduran IŞİD, bomba yapımında kullandığı gübreyi Türkiye’den aldığı iddia edildi. New York Times Gazetesi, gübre içinde bulunduğu iddia edilen torbaların fotoğrafını yayınladı. Gübrenin un çuvallarında taşındığı ileri sürülürken ABD’de fotoğraf üzerinde araştırma yapan üniversite, torbaların içinde gübre olduğunu açıkladığı ileri sürüldü. New York Times’ın haberine göre ABD'nin Indianapolis kentindeki IUPUI üniversitesinden adli tıp kimyageri John Goodpaste ise fotoğraflara bakıldığında çuvallarda net biçimde amonyum nitrat olduğunun görüldüğünü söyledi. Adli tıp kimyageri Goodpaste, gübrenin akaryakıtla karıştırıldığında TNT'nin yüzde 85'i kadar güçlü bir patlayıcıya dönüştüğünü belirtti.

'SINIR KONTROLDEN ÇIKTI'

New York Times Gazetesi'nin sayfalarına taşıyarak gündeme getirdiği haber ile ilgili Akçakale Belediyesi ilgi alanına girmediğini belirterek sessiz kalırken Şanlıurfa Valiliği konu üzerinde inceleme başlattıklarını, araştırmalarının sonuçlanmasını beklediklerini belirtti. Resmi makamların sessizliğini korurken muhalefet partilerinden sert tepki geldi. Şanlıurfa MHP birinci sıra adayı İbrahim Özyavuz, sınırın kontrolden çıktığını öne sürdü. Her gece 40-50 kişilik grupların sınırdan gidip geldiğini ifade eden Özyavuz, askeri yetkililerden aldığı bilgiye göre askeri personel eksikliğinden sınırda kontrolünün zorlandığını dile getirdi. “Buralardan kimin geçip gittiği belli değil, sınırda önemli gelişmeler yaşanıyor. Çok kontrolsüz kaldı. Asker köylülere askeri personel eksikliği nedeniyle sınırı koruyamadığını söylemiş.” diye konuştu.

HDP İl Başkanı Rıdvan Yavuz ise Türkiye’de 2 yıldır bu iddiaların sık sık gündeme geldiğini ancak netlik kazanmadığını söyledi. Türkiye’nin de bu konuda kamuoyunu tatmin etmesi gerektiğini aktaran Yavuz, ülkenin bu konuda netlik kazanması gerektiğini savundu.
Yavuz, Kobani Sürecinde geçişlerin rahatlıkla yapıldığına şahit olduğunu vurguladı. Bu iddianın doğru olduğuna inandığını kaydeden Yavuz, “IŞİD’in patlatarak terk ettiği yerlerde gübreden yapılan bomba kalıntılarına rastlandığı gerçektir. Kobani’den gelen yaralıların yara izlerinde de bu net bir şekilde anlaşılmaktadır. IŞİD, çekildiği Kobani’de de bu izlere rastladık.” ifadelerine yer verdi. Başkan Yavuz, önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili sınır kapısında incelemeler yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bölgedeki kaynaklar ise fotoğrafta yer alan çuvalların sıklıkla sınırın diğer tarafına geçildiğini ifade etti.