Avustralya’nın farklı şehirlerinde düzenlenen İslam karşıtı gösterilere tepkiler dinmiyor. En son Avustralyalı besteci John Schumann, İslam karşıtlarının gösterilerde kendi şarkısını kullandığı gerekçesiyle çok üzüldüğünü belirterek "Büyük şok yaşadım." dedi.

Avustralya’nın ünlü şarkıcı ve bestecileri arasında yer alan Schumann, geçtiğimiz Cumartesi günü Avustralya’nın 16 farklı şehrinde düzenlenen İslam karşıtı gösterilerde, kendisine ait 'Sadece 19 yaşındaydım' isimli Avustralya’nın sembol şarkılarından birisinin kullanılmasından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu açıkladı.

Avustralya’da insani değerlere önem veren savaş karşıtı besteleriyle tanınan John Schumann tepkisini şöyle dile getirdi: “Sadece 19 yaşındaydım isimli şarkımın, Reclaim Australia (Avustralya’yı Geri Kazanmak) isimli gösterilerde kullanılmış olması beni şoke etti.”

ŞARKI HAYATINI KAYBEDEN ASKERLER ANISINA YAPILDI

'Sadece 19 yaşındaydım' isimli şarkının, Vietnam’da hayatlarını kaybeden Avustralyalı askerler anısına yazdığını ifade eden Schumann, “Bu şarkı Vietnam savaşına giden askerlerin yaptıkları fedakarlıkların anlaşılabilmesi amacıyla yazıldı. Benim diğer şarkılarım gibi şefkat, hoşgörü ve kucaklayıcılık temelleri üzerinde yapılmış bir bestedir.” açıklamasında bulundu.

Schumann sözlerine şöyle devam etti: “Bestelediğim şarkının en iyimser tabirle, vatanseverlik konusunda akılları karmakarışık insanlar tarafından bu şekilde alıntılanmış olmasından dolayı çok ama çok büyük bir hayal kırıklığı içindeyim. Bu şarkı ülkeleri için hayatlarını ortaya koyan Avustralyalıları onurlandırmak için bestelendi, cahiller ve hoşgörüsüz insanlar için değil. Hele de Anzakların yüzüncü yıldönümüne hazırlandığımız şu dönemlerde olması çok üzücü.”

Schuman’ın bestesi, Brisbane’ne şehrinde Reclaim Australia isimli grup tarafından gösterilerde kullanıldı. Melbourne’da 3 bin kişiden fazla karşıt görüşlülerin çatıştığı gösterilerde ve diğer şehirlerde birçok kişi polis tarafından tutuklandı. Melbourne’da yüzlerce polis barikatlar oluşturarak, İslam karşıtlarıyla onları protesto edenlerin bir araya gelmesinin önüne geçti. Çıkan arbedede birkaç kişi de hafif şekilde yaralandı.

Anamuhalefet İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, olaylar sonrasında, göstericilerin uyguladığı saldırgan tavrı şiddetle kınadığını belirterek, “Hiçbir göstericinin, düşüncelerini özgürce açıklamak adına şiddet sergilemeye hakkı yoktur.” dedi.

Shorten ayrıca, Avustralya Müslümanlarının ülkeyi şeriatla idare etmeye hazırlandıkları iddiasının da inandırıcı olmaktan çok uzak bir abartı olduğunu belirterek, “Bundan 50-60 yıl önce insanlar, Avustralya’daki İrlandalı Katoliklerin ya da diğer Katoliklerin ülkeyi ele geçirmeye çalıştıkların iddia ediyorlardı. Bu iddia hiç doğru değildi. Şimdi Müslümanlarla ilgili olarak ortaya atılan bu iddia da doğru değil.” ifadelerini kullanmıştı.