Geçen ay yaşanan Mescid-i Aksa baskınlarının ardından Doğu Kudüs'te patlak veren şiddet olaylarında bugün bir genç kızın daha vuruldu. İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinli sayısı 57'ye yükseldi.

Yahudiler'in dini yılbaşı olan Roş Aşana Bayramı'nı Müslümanlara ait Mescid-i Aksa'da kutlamak istemeleri üzerine patlak veren şiddet olayları devam ediyor. Bugün Batı Şeria'daki El-Halil kentinde Halil İbrahim Mabedi yakınında bir Filistinli genç kız İsrail güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

İsrail askerleri genç kızın elinde bir bıçak olduğunu ve polise saldırmak için girişimde bulunduğunu iddia etti. Filsitin kaynakları ise öldürülen genç kızın, tamamen savunmasız olduğunu ve vurulduktan sonra elinde bıçak olmadığının anlaşıldığını aktardı. Aynı bölgede geçen hafta yine bir Filistinli genç kız, 'İsrail askerlerine bıçakla saldırdığı' gerekçesiyle öldürülmüştü.

Baskının 40. gününde İsrail'in saldırılarıyla ölen Filistinli sayısı 57'ye, yaralıların sayısı ise bin 600'e ulaştı. Bu süre içinde İsrail, her gün en az bir Filistinliyi öldürdü. Bunlar arasında saldırganların yanı sıra eylem yapan silahsız göstericiler ve olay yerinden geçen siviller de bulunuyor. Saldırılarda hamile bir kadın ile biri 3 yaşında olmak üzere 13 de çocuğun öldürülmüş olması uluslararası kamuoyundan büyük tepki çekmişti.

11 YAŞINDAKİ FİLİSTİNLİ ÇOCUĞUN HAPİS SÜRESİ UZATILDI

Uluslararası kuruluşlar, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinli çocuklara karşı tutuklama ve kullandığı aşırı şiddeti eleştirdiği sırada dün bir çocuk daha tutuklandı. Bugün polis merkezinde sorguya çekilen 11 yaşındaki Filistinli Ahmed Munasır'ın gözaltı süresinin altı gün daha uzatıldığı aktarıldı. Polis merkezine getirilen Filistinli çocuk Munasır'ın güldüğü görüldü.

Öte yandan İsrail'in Mescid-i Aksa baskınından bugüne kadar katlettiği çocuk sayısının 13'e ulaştığı duyuruldu. Cenevre merkezli Çocuklar İçin Uluslararası Savunma (DCI) adlı örgüt, üç gün önce İsrail güçlerinin çocuklara karşı ‘orantısız güç' kullandığını açıklayarak İsrailli güçlerin mutlak dokunulmazlıkla hareket ettiğini ileri sürmüştü.