İsrail polisi, Yahudi yeni yılı (Rosh Hashanah) kutlamaları öncesi Kudüs’ün en kutsal yerlerinden Mescid-i Aksa Camii’inde Filistinlilerle çatıştı. Polis sözcüsü Micky Rosenfeld, emniyet güçlerinin ziyaret için gelen Yahudi ziyaretçilerin engelleneceği yönünde bir ihbar aldıklarını ve bunun üzerine camideki Filistinlilere sabah saat 7.00 sıralarında müdahale ettiklerini açıkladı.

Sözcü, kurdukları barikatla kendilerini içeriye hapseden Filistinlilerle kısa süreli bir çatışma yaşandığını söyledi. Diğer bir sözcü Luba Samri de Cami’nin girişinde boru bombası olduğundan şüphelendikleri bir cisim bulduklarını açıkladı.

AP haber ajansına göre olayda yaralanan ya da gözaltına alınan olup olmadığı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

EYLÜL AYINDA OLAYLAR TIRMANIYOR

İsrail askerleri, geçtiğimiz yıl da aynı kutlamalar sebebiyle Mescid-i Aksa'ya Müslümanların girişine sınırlama getirmişti. Güvenlik güçleri, Mescid-i Aksa'ya 45 yaş altı Müslümanların girişine izin vermemiş, akabinde ise Cami’ye girişi bir süreliğine yasaklamıştı.

Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya gezi düzenliyor. Bu gezilerde İsrail askerleri, Filistinlilere karşı aşırı güç kullanarak darp edip tutukluyor. Filistinlilerin tepkisini çeken uygulamalar taraflar arasında gerginliğe dönüşüyor. İsrail, tansiyonu bahane ederek Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini engelliyor.

Öte yandan, Yahudiler kendi takvimlerine göre Eylül ayının ortalarında yaklaşık bir hafta bayram yapıyor. İbranicede ‘yılın başı' anlamına gelen Rosh Hashanah'ta her sene sinagoglarda özel dualar okunuyor ve 'şofar boynuzları' üfleniyor.