Japon ordusuna yurtdışında savaş yetkisi veren kanun nedeniyle Japonya’da büyük protestolar gerçekleşiyor. İktidar ve muhalefet partileri anlaşamadıkları için Japon Parlamentosu kilitlenmiş durumda. Savaş karşıtı Japon göstericiler nedeniyle Parlamento oylaması ertelendi.

Japon Parlamentosu’nda oylamaya sunulacak olan kanun tasarısı kabul edilirse, Japon ordusu 70 yıldan bu yana ilk defa yurt dışına savaşmak üzere asker gönderme yetkisi alacak.

Kanun tasarısını protesto amacıyla Çarşamba günü, Tokyo’daki Parlamento önünde yaklaşık 13 bin kişi protesto gösterisinde bulundu. Protestocular ise polisin verdiği rakamların aksine, yürüyüşe katılanların 35 bin kişiyi bulduğunu iddia etti.

Parlamento içinde ise muhalefet milletvekilleri meclis salonuna giren kapı girişlerini kapattı. Başbakan Shinzo Abe ve bakanların büyük gayretlerine rağmen içeri girilemeyince oylama ertelenmek zorunda kaldı.

Japon Parlamentosu’nun ismi verilmeyen bir üyesinin verdiği bilgiye göre hükümet, askere yetki veren kanunu geçirebilmek için oylamanın özel bir komisyonda yapılmasını planlıyor.

Çarşamba günü ve öncesinde yapılan gösterilerde on binlerce Japon, Başbakan Abe’nin kanun teklifinin geri çekilmesini talep etti. Siyasi yorumcular, bu seviyede bir sivil tepkinin Japonya’da nadir rastlanan bir olay olduğunu belirtiyor.