Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın BM’nin 70. Genel Kurul toplantısı vesilesi ile yaptığı görüşmeyi değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizinin çözümünde bazı temel konularda anlaşma sağladıklarını söyledi.

New York’ta açıklamada bulunan Kerry, “Bazı temel konularda anlaşma sağlandı. İki ülke arasında halen farklılıklar devam ediyor. Zaman, birlik olup Suriye krizinden çıkma zamanıdır…” çağrısında bulundu.

Suriye’nin bir ülke olarak korunması, laik devlet yapısı, IŞİD’le mücadele ve geçiş dönemi konusunda anlaşma olduğunu belirten Kerry, Rusya ve ABD’nin Suriye lideri Beşşar Esed’in geleceği konusunda farklı yaklaşımlarının sürdüğünü ifade etti. Kerry’e göre Esed iktidarda kaldığı sürece Suriye’de barışın gelmesi mümkün değil.

RUSYA, SURİYE HÜKÜMETİNİN DÜŞMESİNE İZİN VERMEYECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada Suriye hükümetinin düşmesi durumunda alternatifin IŞİD hilafeti olacağı uyarısında bulundu. Rusya’nın Suriye’de hükümetin düşmesine izin vermeyeceğini kaydeden Lavrov, Suriye’de tek taraflı olarak atılan adımların Birleşmiş Milletlerin otoritesini sarstığını söyledi.

Rusya ve ABD’nin IŞİD tehdidinin durdurulması konusunda hemfikir olduğunu belirten Lavrov, Şam’ın uluslar arası çözüm çabalarına dahil edilmesi durumunda çok hızlı sonuç alınabileceğini vurguladı.