KKTC ve Güney Kıbrıs’taki en üst düzey din adamları, adada sürdürülebilir bir çözüm bulunması yönünde siyasi liderlere yönelik desteklerini teyit etti.

Ara bölgede, Ledra Palace Oteli’nde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in KKTC ve Güney Kıbrıs’taki en üst düzey din adamları ile yaptığı görüşme, adadaki siyasi liderlerin dini liderlerle görüşmesi açısından bir ilk olduğu belirtildi. Görüşmede adanın Kuzey ve Güney’indeki dini mekan ve anıtlara erişimde yaşanan bazı sıkıntılar ele alındı.

ÖNEMLİ MESAFELER KAT EDİLDİ

İsveç Büyükelçiliği himayesinde Kıbrıs Barış Sürecindeki Dini Liderler Diyaloğu'nda görev yapan Peter Weiderud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, KKTC Din İşleri Başkanlığı, Kıbrıs Kilisesi, Kıbrıs Maronit Kilisesi, Kıbrıs Ermeni Ortodoks Kilisesi, Kıbrıs Latin Katolik Kilisesi yetkililerinin görüşmeye başladığı 2009 yılından itibaren önemli mesafeler kat edildiğini belirtti.

Kıbrıs'taki en üst düzeydeki din adamlarının adada toplumlar arası çatışmaların başladığı tarihten itibaren birbiri ile görüşmediğini, ancak birbirleri hakkında konuştuklarını kaydeden Weiderud, Kıbrıs sorununun kaynağının din olmadığını ancak din ve din özgürlüğünün çatışmaların kurbanı olduğunu, dinin zaman zaman çatışmaları körüklemek için de kullanıldığını ifade etti.

Weiderud, dini liderlerin toplumların özgürlükler ve uluslararası hukuk gibi ortak sorunlarına dikkat çekmek için birlikte çalıştığında, uluslararası toplumun da desteğini aldığının bilincine vardığını ifade etti. Weiderud, ayrıca Kıbrıs sorununun, dini özgürlüğün adanın her iki kesiminde iyice anlaşılmasını engellediğini belirtti.

TOPLANTI GÜNDEMİ

Siyasi liderlerin ara bölgede adadaki tüm üst düzey din adamları ile görüşmek istemesinin adada kalıcı bir çözüme ulaşılması yönünde umut verici bir gelişme olduğunu kaydeden Weiderud, din adamları arasındaki diyaloğun kalıcı bir çözüme katkısının toplantının birinci gündemi olduğunu belirtti. Weiderud, görüşmenin diğer öncelikli gündem maddelerinden birinin de adanın Güney ve Kuzey’indeki dini mekanlara “bakım, tadilat ve ibadet için serbest erişim” olduğunu kaydetti.

İhtiyaç duyulduğu takdirde dini liderler ile siyasi liderlerin yeniden görüşebileceğini kaydeden Weiderud, yılda bir kez toplantı yapılması önerisinin de görüşüldüğünü, yeni bir toplantının olacağına inandığını ancak ne zaman yer alacağını söylemesinin mümkün olmadığını söyledi.

PRATİK SORUNLAR

Dini mekanlara serbest erişimle ilgili pek çok pratik sorunun bulunduğunu belirten Weiderud, "Bu sorunların çözümü zaman alacak. Bunun için doğru mekanizmanın da bulunması gerek. Bu sorunların bazıları toplantıda görüşüldü. Bu konuda detay veremem ancak bazılarının yakın zamanda açıklanacağından eminim." dedi.

Toplantıda ele alınan belli başlı bazı konuların siyasi lider veya din adamları tarafından açıklanması gerektiğini belirten Weiderud, "Kıbrıs’taki çatışmalardan dolayı ibadet yerleriyle ilgili olarak pek çok pratik sorun bulunuyor, burada her iki tarafta erişim sorunu yaşanan birkaç yüz tane ibadet yeri ve anıttan bahsediyoruz. Bu ciddi bir konu ve kalıcı bir şekilde ele alınmalı." diye konuştu.

MÜLTECİLER

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un; “Hristiyan Suriyeli mültecilerin” kabul edilebileceği yönündeki açıklamasının toplantıda ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine Weiderud, görüşmede konunun görüşülmediğini ancak din adamlarının “insan hayatının öncelikli olduğu” konusunda ortak görüşte olduğunu kaydetti.

Bazı üst düzey dini yetkililerin müzakere süreciyle ilgili açıklamalarda bulunmasının toplantıda görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Weiderud, adadaki üst düzey din adamlarının 2009’dan beri din ile siyaset arasındaki ilişkiyi görüştüğünü, kendisine göre din insanlarının önemli konularda açıklama yapmasının doğru olduğunu ancak önemli konularda siyaset yapmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Weiderud son olarak ise dini liderlerin toplantıda kalıcı bir çözüme olan desteklerini teyit ettiklerini ifade etti.