Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda gerekleştirdikleri görüşmelerde üç ana konunun ön plana çıktığı belirtildi.

Rum basınına yansıyan haberlere göre; bu konular, “yeni sınır kapılarının açılması, elektrik ağlarının ve cep telefonu şebekelerinin birleştirilmesi” olarak sıralanıyor.

Fileleftheros gazetesi, Andreas Mavroyannis’in ofisinde ilgili Rum birimlerinin yetkililerinin de katılımıyla elektrik ve telefon konularının ele alındığını yazdı. Rum Elektrik Kurumu yetkilileri, iki şebekenin birleştirilmesi sırasında arıza yaşanabileceğini belirterek, KKTC tarafında çalışma yapılması gerektiğini bildirdi. KKTC’deki elektrik şebeke ağının kriterlere uygun olmadığı, bu durumun Mari’de (Tatlısu) 2011 yılında yaşanan patlama sonrasında Kuzey Kıbrıs'tan elektrik talep edildiğinde ortaya çıktığını belirten gazete, teknik nedenlerden dolayı bu konuda hemen uygulamaya geçilemeyeceğini öne sürdü.

TELEFONLARIN BİRLEŞTİRİLMESİNDE DE SORUN VAR

Gazete, telefon ağlarının birleştirilmesi konusunda ise Kıbrıs Türk tarafının itirazlarının bulunduğunu ve “+357” kodunu kabul etmeyen Kıbrıs Türk tarafının, 'kabul edilmesi mümkün olmayan' başka konuları da gündeme getirdiğini iddia etti. Kıbrıs Rum tarafının "Telefon şebekesinin Lüksemburg ağı aracılığıyla birleştirilmesini" gündeme getirdiğini ancak bu önerinin geçmişte Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedildiği öne sürüldü.

Gazete ayrıca, Mavroyannis ve Nami’nin hali hazırda iki kez görüştüklerini ve biri yarın diğeri de Pazartesi olmak üzere iki görüşme daha yapacaklarını vurguladı.