Kıbrıslı Türkler, cumhurbaşkanı ilk tur seçimleri için sandık başında.

KKTC Anayasası’nın 99. maddesine göre, cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 50’sinden bir fazlasını almak gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu oy oranına ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve en çok oyu alan iki aday arasında 26 Nisan Pazar günü yeniden seçim yapılacak.

EROĞLU OYUNU KULLANDI

KKTC 'de bağımsız cumhurbaşkanı adayı, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, oylarını, Gazimağusa'da Polatpaşa İlkokulu'ndaki 34 numaralı sandıkta kullandı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, saat 10.45 sıralarında oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada, çok temiz bir seçim kampanyası yürütüldüğünü, bunun demokrasi açısından önemli olduğunu söyledi. Müzakerelerin yakın zamanda başlamasının beklendiğine işaret eden Eroğlu, "Önemli olan, Kıbrıs Türk halkının istek ve düşünceleri doğrultusunda müzakereleri bir çözüme ulaştırabilecek bir adayın sandıktan çıkmasıdır" dedi. Eroğlu, halkın iradesinin en temiz bir şekilde yansıması ve çıkacak sonuçların KKTC'ye hayırlı olmasını temennisinde de bulundu.

SİBEL SİBER OY KULLANDI

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adayı Sibel Siber, Şehit Tuncer İlkokulu 134 numaralı sandıkta oy kullandı. Siber, oy kullanımı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Demokratik yapımızla hep övünüyoruz. Bu seçim gününde aynı demokratik anlayışta güzel saygılı bir şekilde en ufak bir şekilde şüphem yoktur." dedi.

Seçimlerde 7 adayın yarıştığını hatırlatan Siber, "Her aday değerlidir. Sonucu belirleyecek olan halkın iradesidir. Halkın iradesini saygılı bir şekilde çıkan sonuca göre yolumuza devam edeceğiz. Biz güzel bir adada yaşayan güzel bir halkız. Güzelliklerimizle övüneceğimiz daha güzel günlere ulaşacağımız günler de en büyük hayalimizdir. Cumhurbaşkanı seçimi bizim için ondan dolayı çok önemlidir. Bu süreçte bizle birlikte olanlara teşekkürler ederiz. Neticenin halkımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ederiz." şeklinde konuştu.

Bu arada, KKTC tarihindeki 7. cumhurbaşkanlığı seçiminde 176 bin 916 seçmen, ülke genelinde kurulacak 693 şeffaf sandıkta 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

KKTC'deki YSK’dan alınan bilgiye göre, seçmenlerin 55 bin 764’ü Lefkoşa, 45 bin 993’ü Gazimağusa, 35 bin 397’si Girne, 20 bin 811’i Güzelyurt ve 18 bin 951’i de İskele ilçelerinde kayıtlı.