Kosova Meclisi'nde savaş suçları özel mahkemesi kurulması için gereken 81 oy bulunamaması nedeniyle reddedildi. Yapılan oylamada 7’ye karşı 75 evet ve 2 çekimser oy ile özel mahkemenin kurulmasının yolunu açacak anayasa değişikliklerini izin verilmedi.

Meclis'te konuşmalar başlamadan Kosova Geleceği Birliği Partisi Başkanı Ramush Haradinay, parlemento önünde çok sayıda polisin bulunmasına tepki gösterdi.

Kosova Meclisi Başkanı Kadri Veseli tarafından açılan oturumda ilk sözü Kosova Başbakanı İsa Mustafa aldı. Mustafa konuşmasında, "Bu değişikler sadece birkaç özel bireysel yargılanacak ve UÇK'nın dürüst savaşı tartışmayacak. Kosova Anayasa Mahkemesi de bu değişiklerin yapılmasına izin verdi. Hherkese oy vermeye davet ediyorum" dedi.

Savaş suçlar mahkemesi Kosova'nın Egemenliği ihlal ettiğini altına çizen Vetevendosje Hareketi Parlamenter Şefi Glauk Konjufca da yaptığı konuşmada, milletvekillerini anayasal değişiklikleri oylamamaları konusunda çağrı yaptı. Konjufca Kosova'dan önce Sırbistan bu şekilde yargılanmalı gerektiğini savundu.

Aynı zamanda, savaş suçları özel mahkemesinin kurulmasını istemeyen onlarca gazi, Meclis binası önünde toplanarak protesto gösterisinde karşı olduklarını yineledi.

Tekrar saat 15'te toplanan iktidar ve mualefet milletvekileri tartışmaları sürdürdü. Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Milletvekileri oylamada 75 evet, 7 karşı ve 2 çekimser oy kullandı. Iktidardan bazı milletvekili de karşı oy kullandı. Oturum sonrası eski başbakan Hashim Thaçi suçlar mahkemesinden vazgeçmeyeceğini açıkladı.