Ukrayna’nın doğu bölgesi Donbas’ın statüsü ile ilgili parlamentoda alınan karara Moskova sert tepki gösterdi. Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Kiev’in Minsk Anlaşması’ndan uzaklaştığını, anlaşmanın tarafları Normandiya Dörtlüsü’nün (Rusya, Almanya, Hollanda, Ukrayna) tepkisini beklediklerini söyledi.

Minsk sürecinden uzaklaşıldığı eleştirisi getiren Peskov, “Anlaşmanın uygulanması yönündeki umutlar azaldı. Özellikle Almanya ve Fransa’nın vereceği tepkiyi bekliyoruz. Rusya’ya yönelik suçlamalar da mantık dışı.” eleştirisi getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Kiev’in anlaşmayı ciddi şekilde ihlal ettiğini, konuyla ilgili Almanya ve Fransa’dan meslektaşlarına mektup yazdığını söyledi.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Siyasi sürecin nasıl ilerleyeceği belirsiz. Dün Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’a özel mektup gönderdim. Minsk Anlaşması’nın siyasi kısmının uygulanmasında ilk atılan adımlarda ciddi ihlallerin yaşandığına dikkat çektim.” dedi.

Rus bakan, Fransa ve Almanya ile birlikte Minsk Anlaşması’nın uygulanması için üçlü bir çalışma yapabileceklerini de belirtti.