Paul Goble:Kremlin Yanlısı Çerkes Örgütü, Diğer Çerkes Gruplarını Zayıflatmak İçin Moskova'dan Açıkça Destek İstiyor

Rusya Toplum Odası, STK bağış başvuruları sayfasında Dünya Çerkes Birliği'nin finanse edilmek isteğini yayınladı. Başvurunun, Oda programının amaçlarıyla “uyumlu” olduğu ifadesine yer verilmesi hiç şaşırtıcı değildi. 

Paul Goble, 24 Haziran 2014

En azından Sovyet döneminin başından beri, Moskova güvenlik kurumları etnik örgütlere gizlice sızar, onları böler ve bozardı. Bu gizlilik sayesinde Rusya hiçbir sorumluluk taşımadığını iddia ederdi. Rusya'nın örtülü rolü ancak olup bitenden anlam çıkarma yoluyla veya muhaliflerin ve firarilerin açıklamalarıyla afişe edilebilirdi. 

Gelinen noktada Rusya Batı'nın bu bozguncu politikalara nasıl tepki vereceğini artık önemsemiyor. Bunun örneği olarak, Moskova-yanlısı Dünya Çerkes Birliği'nin işbirliği isteğini kabul etti. Dünya Çerkes Birliği Kuzey Kafkasya ve dışarıda faaliyet gösteren diğer Çerkes örgütleriyle mücadele etmek istiyor. 

Rusya Toplum Odası, STK bağış başvuruları sayfasında Dünya Çerkes Birliği'nin finanse edilmek isteğini yayınladı (grants.oprf.ru/grants2014-1/zhurnal/rec4350/). Başvurunun, Oda programının amaçlarıyla “uyumlu” olduğu ifadesine yer verilmesi hiç şaşırtıcı değildi.

Batı ve orta Kuzey Kafkasya'da milliyetçi görüşler yayan grupların “etno-merkezci” ideolojilerine karşı internet üzerinden mücadele edeceğini açıklayan Dünya Çerkes Birliği (DÇB), “Rusya halkları arasında hoşgörülü ilişkilerin korunması ve güçlendirilmesi” fikrini savunacak.

Grubun atmayı düşündüğü adımlar internet sitelerinin takibini, milliyetçi bildirilerin analizini, bu bildirilere karşı “materyalin hazırlanmasını”, yapıcı materyalin internete “konmasını” ve milliyetçi gruplarla internet üzerinden mücadele etmek için “yöntemlerin geliştirilmesini” içeriyor.   

DÇB bu amaç için medya uzmanlarını, bilim insanlarını ve “bölgesel elektronik kitlesel medya sahiplerini” görevlendirecek. Proje tamamlandığında DÇB “enformasyon-propaganda faaliyetinin” etkinliğinin artırılması amacıyla nihai rapor sunacak.  

“Basit bir ifadeyle” diyor bağımsız Çerkes analizci Andzor Kabard ve devam ediyor “DÇB tarihsel Çerkesya toprakları üzerinde Çerkes siyasal gücünü internet ve diğer yollarla etkisizleştirme projesi için devletten para almak istiyor. Böylece Moskova'ya muhalefet eden Çerkes grupların etkisi azalacak” (aheku.net/news/ahtung/5855).

Andzor'a göre DÇB “enformasyon operasyonlarına girişen Rusya güçlerinin bir alt biriminden” başka bir şey olmadığını göstermiş bulunuyor. Bu başvuru “bir zamanlar ümit veren bir yapının Moskova işbirlikçisine dönüşümünün tamamlandığını gösteriyor”.

Çerkes analizciye göre Rusya devletinin desteğine ve Moskova'nın muhaliflere karşı işbirlikçileri kullanma fikrini benimsemesine bakılırsa, “DÇB yeni misyonuyla bir süre daha kullanılacak”.  Ama “Rusya'nın etkisini Çerkes dünyasına ve ilişkide olduğu hükümetlere aşıladığı süre boyunca siyasal bir araç olarak” varlığını sürdürecek. 

Çerkes halkının temsilcisi olarak “DÇB artık yaşamıyor” diyor Andzor.
 
Moskova'nin gürültücülüğüne ek olarak, bu konuda insanı rahatsız eden iki şey var. Birincisi, en azından 1920'li yıllardaki Trust operasyonundan beri Moskova örgütlere sızılmasını muhaliflerini zayıflatma stratejisinin bir parçası olarak gösterdi. 

Dolayısıyla, Trust operasyonunun 1927 yılında bir Çeka projesi olduğunun açıklanması gibi, DÇB de o zamana kadar zayıflatılmış, hatta yok edilmiş olabilir. Moskova'nın niyeti muhtemelen başından beri buydu. 

İkincisi, Moskova haber kaynaklarına göre Rusya İçişleri Bakanlığı internet üzerinden “aşırılıkçılıkla savaşmak” için bir strateji geliştiriyor. Yani bir cephesi Çerkes dünyası olan bu mücadele, başka gruplara karşı da verilebilir (nazaccent.ru/content/12087-mvd-budet-borotsya-s-ekstremizmom-v.html ve kommersant.ru/doc/2494603).

Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 30 Haziran 2014