Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a yönelik S-300 füze sistemleri ile ilgili sevkiyat yasağının kalkmasının İsrail ya da bölgedeki diğer ülkeler açısından tehdit oluşturmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in S-300 sevkiyatına izin vermesi sonrası basına değerlendirmede bulunan Lavrov, “Çok dalgalı Ortadoğu topraklarında bulunan İran açısından modern füze savunma sistemleri önemli. Özellikle de şimdi Yemen’deki çatışmalar çerçevesinde tansiyon çevrede giderek artıyor.” dedi.

Rusya’nın daha önce imzalanan S-300 füze savunma sistemi ile sevkiyatı kendi iradesi ile askıya aldığını hatırlatan Lavrov, “Bu BM Güvenlik Konseyi 1929 no'lu kararı ya da diğer bir karar kapsamında değil. Burada Eylül 2010’da alınan karar, İran nükleer sorununun çözümüne yönelik P-6’nın aldığı karara katkı sağlamıştı.” bilgisini verdi.

Rusya’nın S-300 sevkiyatını askıya alması nedeni ile uluslar arası anlaşmalar açısından ekonomik sorunlar yaşandığını kaydeden Lavrov, “Biz bunun daha uzun süre devam etmemesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın S-300 füze savunma sistemlerini kısa sürede İran’a ulaştırabileceği belirtiliyor. Daha modern sistemler istenmesi durumunda ise süre 1-1,5 yıl alabilecek.