Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bazı Batılı ülkelerin müdahalesi ile rejim değişikliğinin yapıldığı Libya senaryosunun tekrarlanmaması için Suriye’ye yardım ettiklerini açıkladı.

Libya senaryosunun tekrarlanmaması için Suriye hükümetine yardım ettiklerini ve bunun engellenmesi için her türlü desteği sürdüreceklerini ifade eden Lavrov, “Bizim bir kısım Batılı ortaklarımız istenemeyen rejimleri ortadan kaldırma düşüncesine sahip…” eleştirisi getirdi.

RUS ASKERLERİ UZUN YILLARDIR SURİYE’DE

Moskova’da Sudan ve Güney Sudan dışişleri bakanları ile düzenlenen basın toplantısında Suriye’de bulunan Rus askerleri ile ilgili soruya yanıt veren Lavrov, “Suriye’de Rus askerleri var. Onlar orada uzun yıllardır bulunuyor.” cevabını verdi.

Bölgeye gönderilen Rus askeri kargolarının uluslararası hukuka ve ikili anlaşmalara uygun olduğunu savunan Lavrov, “Rus askeri uzmanlar Suriye’de çalışıyor. Bizim silahlarımızın kullanımı ile ilgili eğitim veriyor. Rusya şu aşamada ek herhangi bir adım atmayacak. Ancak Rusya yasalarına, uluslararası hukuka, Suriye hükümetinin terörle mücadelesine yardımcı olacak bir durum ortaya çıkarsa gerekeni yaparız.” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da bölgeye gönderilen askeri ekipmanların kullanımı ile ilgili Suriye ordusunun eğitiminde görev alan Rus askeri teknik personelin bölgede olduğunu, ancak bunların operasyonlara katılmadıklarını ifade etmişti.

IŞİD’LE MÜCADELE ÇİFTE STANDART UYARISI

BM Güvenlik Konseyi kararları uygulandığında ve çifte standartlardan kaçınıldığında terör örgütü IŞİD’e karşı mücadelede uluslararası toplumun çabalarının koordine edebileceğini ifade eden Lavrov, bunun gerçekleşebileceğine inandıklarını söyledi.