Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kırım’ın Rusya ile entegrasyon sürecinin tamamlandığını, bölge ekonomisi ve devlet işleyişinin Rusya kanunlarına göre işlemesi için gerekli altyapının hazırlandığını söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Kırım’a gerçekleştirdiği ziyarette açıklamada bulunan Medvedev, küçük ve orta ölçekli işletmelere desteklerinin süreciğini, bölgenin kalkınması için Moskova’nın desteklerinin süreceğini belirtti.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanma sürecinin resmen tamamlansa da, halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve bölgenin gelişimi için desteklerinin süreceğini ifade eden Medvedev, “Bölgenin altyapısının güçlendirilmesine devam edeceğiz. Yeni istihdam alanları oluşturacak yatırımlar teşvik ediliyor.” bilgisini paylaştı.

Kırım’ın Rusya’nın en müreffeh bölgelerinden biri haline geleceğini ifade eden Medvedev, 2020’ye kadar federal bütçeden bölgenin kalkınmasına 708 milyar ruble (14 milyar dolar) kaynak aktarılacağı müjdesini verdi. Moskova’nın aktaracağı kaynak yol, hastane, okul ve konut inşasında kullanılacak. Rusya turizm sektörünün gelişimi için de bölgeye yatırım ve teşvikleri hızlandırıyor.

Kiev ise Medvedev’in Kırım’ı ziyaret etmesine tepki göstererek Moskova’ya nota verdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Medvedev’in Kırım’ı ziyaretinin Ukrayna’nın egemenlik hakların ihlal, BM tüzüğü ve uluslar arası hukukun çiğnenmesi olarak değerlendirdi.

Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından Kızım Özerk Bölgesi ve Sivastopol referandum sonucu Mart 2014’de Rusya ile birleşme kararı aldı. Tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Ukrayna’nın doğu bölgesi Donetsk ve Lugansk’ta ateşkes ve barış öngören Minsk Anlaşması’nın uygulanması için çabalar sürüyor.