Hamburg Ticaret Odası (HTO), mültecilerin iş hayatına ve meslek eğitimine kazandırılması için şirketlerle birlikte bir konsept hazırladı. Konsepti tanıtan HTO Başkanı Fritz Horst Melsheimer, mültecilere yapılan insani yardımların yanı sıra çalışabilecek yaşta olanların iş hayatına, gençlerin ise meslek eğitimine kazandırılmasına yönelik yapılacak çalışmaların demografik değişimle birlikte aynı zamanda kalifiye eleman açığına çare olacağını belirtti.

Bugün yapılan hesaplamalarda Hamburg’da 2030 yılında 46 bin kalifiye eleman açığı olacağına dikkat çeken Melsheimer, işverenler olarak yapılan çalışmalara ek olarak siyasete de görev düştüğünü belirterek, “Federal hükümetten mültecilerin ikamet hakkını kolaylaştırılmasını istiyoruz. Bu sayede mültecileri iş hayatı ve meslek eğitimine kazandırmaya istekli firmalar planlama güvenliği verilmiş olur. Çünkü firmalar mültecilerin ekonomiye kazandırılması için hem zaman ayıracak hem de maddi yatırım yapacak. Bunun için şirkete sınır dışı olmayacak güvence verilmeli.” dedi.

Melsheimer konseptin hayata geçirilmesi için göçmen kökenli girişimcilere ait şirketlere de görevler düştüğünü ve bu konuda şirketlere her türlü yardımı yapacaklarını belirtti.