Almanya'da Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın iki gazeteciye vatana ihanetten soruşturma başlatan Federal Başsavcı Harald Range’yi görevden almasına Başbakan Angela Merkel destek verdi. Adalet Bakanı Maas, başsavcı Range’nin makamına olan güveni zedelediğini ifade etti. Almanya’da 52 yıl sonra iki gazeteciye “vatana ihanetten“ soruşturması başlatılmasıyla başlayan basın özgürlüğü tartışmaları soruşturmayı başlatan Başsavcı Harald Range’nin görevden alınmasıyla sonuçlandı.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, iki gazeteciye iç istihbarata ait iki belgeyi yayınladıkları için vatana ihanetten soruşturma açan Federal Başsavcı Range'yi görevden alıp emekliye sevk etti. Maas, yaptığı açıklamada ' Federal Başsavcı Harald Range bulunduğu makama olan güveni zedeledi. Bu şartlar altında kendisiyle çalışmamız mümkün değil bu nedenle kendisinin emekliye sevk edilmesi için gerekli adımları attım' dedi. Maas Range'in yerine Münih Başsavcısı Peter Frank’ı atayacağını söyledi.

Başbakan Angela Merkel de Adalet Bakanı’nın Range’yi görevden almasına destek verdi. Hükümet Sözcüsü Christiane Wirtz haftalık basın toplantısında Merkel’in Adalet Bakanı’na desteğinin tam olduğunu söyledi. Hükümet Sözcüsü Wirtz, Adalet Bakanı’nın istediği personelle çalışmakta özgür olduğu ve tercihine saygı duyulduğunu kaydetti. Görevden alınmadan önce Başsavcı Range yaptığı basın açıklamasında basın özgürlüğünün yüksek bir değer olduğunu fakat siyasilerin açıklamalarının yargı bağımsızlığına müdahale olduğunu ileri sürmüştü.

Başsavcı Range, Federal Adalet Bakanı Maas'ın vatana ihanet soruşturması hakkında 'Gazetecilerin yayınlarının vatana ihanet olduğuna dair şüphelerim var' ifadesini yargı bağımsızlığına müdahale olarak değerlendirmişti. Almanya'da iç istihbaratı Anayasa'yı Koruma Teşkilatı'na ait iki belgeyi yayınladığı için netzpolitik.org'un Yayın Yönetmeni Markus Beckedahl ve muhabiri Andre Meister hakkında vatana ihanetten suç duyusunda bulunulmuş, Federal Başsavcı Range önce soruşturma başlatmış, gelen tepkiler üzerine soruşturmayı bilirkişi raporu hazırlanana kadar durdurduğunu açıklamıştı.

Başta Başbakan Angela Merkel ve Adalet Bakanı Heiko Maas olmak üzere siyaset, medya ve sivil toplum yaklaşık 50 yıl sonra iki gazeteciye vatana ihanet soruşturmasına tepki göstererek basın özgürlüğünün demokrasilerin vazgeçirmeyecek yüksek bir değeri olduğunu beyan etmişti. Merkel, basın özgürlüğüne vurgu yaparak başsavcının iddia ettiği gibi söz konusu gazetecilerin yayınlarının vatana ihanet olduğu konusunda şüphelerinin olduğunu ifade ederek Başsavcı Range'ye mesafe koymuştu.

Muhalefet partileri Yeşiller Partisi ve Sol Parti, vatana ihanet soruşturması tartışmasında Federal Meclis'in konuyu araştırması için girişimde bulunmuştu.

YENİ FEDERAL BAŞSAVCI PETER FRANK OLACAK

Federal Adalet Bakanı Maaş, Range’nin yerine Münih Başsavcısı Peter Frank’ı atayacağını duyurdu. 46 yaşında ve geçtiğimiz Mart ayında Münih Başsavcısı olan Frank, kariyerine 1995 yılında Bavyera Adalet Bakanlığı’nda başladığı Bavyera eyaletini federal yönetimde temsil ettiği 2006 yılında Eyalet Adalet Bakanlığı’nda personel yöneticisi olarak görev yaptığı ifade edildi. Federal Başsavcı adayı Peter Frank’in açıktan herhangi siyasi bir partiye ve düşünceye yakınlığının olmadığını bunun en yakın hayat arkadaşına bile belli etmediği ifade edildi.