Başbakan Angela Merkel, Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’na Kürt sorununun çözümü için Bütün zorluklara rağmen barış süreci devam ettirilmel dediği ifade edildi. Federal Hükümet Sözcüsü Georg Streiter, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Merkel’i telefonla arayarak Suruç’ta ve daha sonraları Türk güvenlik güçlerine yönelik yapılan terör saldırıları hakkında bilgilendirdiğini açıkladı.

Başbakan Angela Merkel’in terör saldırılarında hayatını kaybedenlere duyduğu üzüntüyü dile getirirken, Almanya’nın terörle mücadele de Türkiye’ye destek ve dayanışma içinde olduğu garantisini verdi. Merkel, Davutoğlu’na terörle mücadelede tedbirler ile uygulamalar arasındaki dengeyi hatırlattı.

Başbakanlıktan yapılan açılamada, Merkel’in Davutoğlu’na bütün zorluklara rağmen Kürt sorunun çözümü için barış sürecinin devam ettirilmesini tavsiye ettiği vurgulandı. Merkel ve Davutoğlu’nun Dış ve Savunma Bakanları’nın fikir alışverişinde bulunmaları, Suriye’ye savaşmak için gidenlerle mücadelede ve mültecilere krizinin aşılması için İçişleri Bakanları’nın yakın işbirliği içinde olmaları konusunda anlaştıkları belirtildi.

VON DER LEYEN’DEN TÜRKİYE’YE PKK ELEŞTİRİSİ

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU), muhalefetin eleştirisi üzerine Türkiye hakkında ikinci bir açıklama yaptı. Türkiye’nin terör orgütü IŞİD’e yönelik başlattığı saldırıyı 'Türkiye’nin kendisini savunma hakkı' olarak değerlendiren ve destek veren Bakan von der Leyen’e Yeşiller ve Sol Parti, terör örgütü PKK’nın hedeflerini vurmasına sessiz kaldığını ileri sürerek eleştirmişlerdi.

Bild gazetesine konuşan von der Leyen, IŞİD’e yönelik harekatı desteklerken bu sefer PKK’nın hedeflerinin vurulmasını eleştirdi. Alman Bakan “Türkiye’nin IŞİD’e karşı kendini savunma hakkı ne kadar doğruysa, PKK ile başlattığı barış süreci de o kadar önemli" dedi. IŞİD ile mücadele için Kuzey Irak’ta Peşmergelere silah ve eğitim desteği veren Almanya, Irak’taki önceliğin farklı etnik grupları IŞİD’e karşı mücadele de birleştirmek olduğunu ifade ediyor.