Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’da hiç kimsenin Yahudi, Müslüman veya Hıristiyan olduğu için dışlanamayacağını söyledi. Alman Anayasası’nın bireyi esas aldığını ve ilk maddesinin “İnsan onuru dokunulmazdır” olduğunu hatırlatan Merkel, insanların birey olarak ela alınması gerektiğini ifade etti.

Youtube’de 2,6 milyon takipçisi olduğu için LeFloid ismiyle Youtube starı olarak ünlenen Florian Mundt’a röportaj veren Merkel, özellikle internette yaygınlaşan ırkçı söylemlere dikkati çekti. “Endişe ediyorum.” diyen Merkel, “Başka insanların onuruna dokunacak bir şey yapmadan veya söylemeden çok düşünmeli. Anayasa var ve orada ilk madde de insan onurunun dokunulmaz olduğunu vurguluyor. Hiç kimse Yahudi, Arap, Müslüman veya Hıristiyan olduğu için dışlanamaz.” dedi.

İnternette ırkçı söylemleri paylaşanları uyaran Başbakan Merkel, “Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve Yahudi düşmanlığı kabul edilemez. İster internette, ister gerçek hayatta insanlar söylemlerine dikkat etmeli. İnsan dikkat etmezse nerede duracağını bilemez.” ifadelerini kullandı.

Merkel, Almanların 'Biz Almanlar böyleyiz ama onlar şöyle' diyerek göçmenler ile aralarına mesafe koyma söylemlerini eleştirerek, "Herkes bir birey ve farklı yetenekleri, güçlü ve zayıf yanları var." diyerek insanları birey olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

LeFloid’in özel yaşamı ile başbakanlığı nasıl ayırdığı üzerine bir soruya ise “Boş bir cumartesiyi özlemle çekiyorum. Sıradan bir insan olarak dışarı çıkıp alışveriş yapmayı veya sabahları bazen uzun uyumayı seviyorum. Özel yaşam ile mesleki yaşamı net şekilde ayırmaya çalışıyorum." cevabını verdi.