Almanya’da üniversite derslerine misafir olarak katılanların yarısından fazlasını yaşlı kesim oluşturuyor. Federal İstatistik Dairesi’nin paylaştığı bilgilere göre 2014/2015 eğitim yılında derslere misafir olarak katılanların yarısından fazlasının yaşı en az 60.

Son on yılda derslere misafir olarak katılanların sayısı yüzde 14 oranında düşmüş. Düşüş yaşlı kesim için de söz konusu. Ancak 60 yaşın üzerindekilerde bu oran sadece yüzde 2. Bununla birlikte 2004/2005 eğitim yılı ile bir kıyaslama yapıldığında 60 yaş ve üzerindekilerin derslere misafir olarak katılma oranında ciddi bir artış gözlemleniyor. Buna göre bu yaş grubundakilerin katılma oranı yüzde 47’den yüzde 53’e yükselmiş.

Misafir katılımcıların hemen hemen yarısını 16 bin 500 ile kadınlar oluşturuyor. Yabancı ülke pasaportu olanların sayısı ise 2 bin 500. Misafir öğrencilerin en çok katıldıkları bölüm tarih. Bu bölümün derslerine katılanların sayısı 4 bin 800. 2 bin 800 kişi ise felsefe bölümünün derslerine giriyor. Bu bölümü de 2 bin 600 ile ekonomi bilimleri izliyor. Misafir öğrenciler, üniversite öğrenimini mümkün kılan bir eğitim almadan derslere girebiliyor. Ancak bitirme imtihanlarına girmeleri mümkün değil.

Bununla birlikte bu dersler bilimsel eğitim almalarında önemli bir rol oynayabiliyor. Misafir öğrencilik, ‘hayat boyu öğrenme’yi hayat tarzı olarak seçenlerin başvurduğu yolların başında geliyor.