Mısır, devrimden hemen sonra havaalanı girişindeki bilboardlara asılan ABD Başkanı Barack Obama’nın resimlerini kaldırırken Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in resimlerine ise dokunmadı.

Başkent Kahire’deki Uluslararası Havaalanı’nın otoban güzergahına, 2011’de ABD ve birinci dereceden müttefiki olduğu iddia edilen İngiltere, Kanada, İtalya ve Avustralya devlet başkanlarının resimleri konulmuştu. Resimlerde her bir devlet başkanının ‘Tahrir Devrimi’ne vurgu yapan destek sözleri yer alıyordu. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Başkan Obama’ya ait olan, "Çocuklarımızı Mısır gençliği gibi yetiştirmek lazım." sözü olmuştu.

Devrimin başladığı ilk günlerde devrik lider Hüsnü Mübarek yanlısı politika izleyen Amerika, bir hafta sonra strateji değiştirerek sokağın sesine kulak vermiş ve Mübarek’in istifa etmesini istemişti. Bununla da yetinmeyen ABD, Kahire’nin önemli caddelerinde bulunan reklam panolarına ilan vermişti. Şehir içindeki bu ilanlar devrimden iki ay sonra kaldırılırken havaalanı yolu üzerinde bulunan ve Barack Obama’nın resimlerinin bulunduğu panolara yaklaşık 4 yıl dokunulmamıştı. Ülkede dün itibariyle bu resimler de çıkarılarak farklı reklamlar konulmaya başlandı.

Öte yandan, Şubat ayında 10 yıl sonra Mısır’a ikinci kez gelen Rusya Devlet Başkanı Putin’e büyük ilgi gösterilmiş ve başkent Kahire’nin bütün ana caddelerine resimleri asılmıştı. Bir ay geçmesine rağmen Rusya Devlet Başkanı’nın büyük boyutlu resimleri halen kentin bazı bilboardlarında bulunuyor.

Genelde Mısır'da bazı devlet başkanları için yapılan bu resimli uygulama, liderler ülkeden ayrılınca kaldırılıyor. Kasım 2012’de Kahire’ye iki günlük resmi ziyarette bulunan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır sokaklarına asılan resimleri, Ankara’ya dönüşünün akabinde Muhammed Mursi döneminde hemen kaldırılmıştı. Diğer ülkelerin stratejik yakınlığı veya uzaklığı Mısır'da izlenen resim politikasıyla da anlaşıldığı belirtiliyor.


ABD'NİN DARBE SONRASI MISIR'A YARDIMI KESMESİNİ MOSKOVA FIRSAT BİLDİ

Mısır dış politikada, 1950’li yıllarda Cemal Abdunnasır ile birlikte Rusya yanlısı görünümü verirken 1970’de Cumhurbaşkanı olan Enver Sedat ise ABD ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı. Ülkede 1981’de Sedat’ın vurulmasıyla yardımcısı Hüsnü Mübarek görevi devralmış ve bu dönemde Mısır'da, ABD, Rusya ve Fransa arasında denge politikası uygulamaya çalıştığı görülmüştü. Ancak yıllık aldığı askeri yardımlar nedeniyle Mısır'da dış politikada genelde Washington'ın daha etkili olduğu ifade ediliyor.

Obama hükümeti ise Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz'daki askeri müdahalenin ardından Mısır’a yaklaşık 40 yıldır yaptığı yardımları askıya aldığını duyurmuştu. ABD’in aldığı bu karar Kahire ile Washington’un arasını 40 yıl aradan sonra ilk kez sekteye uğratmıştı. Avrupa ile Ukrayna yüzünden ekonomik kriz yaşayan Moskova, bu fırsatı değerlendirerek Mısır ile yakın ilişkiler kurmaya başladı ve geçtiğimiz ay Rusya bu ülkeye maliyetinin 10 milyar dolar olduğu belirtilen bir Nükleer Enerji santrali ile yaklaşık 3 milyar da askeri mühimmat satışı anlaşmasına imza attığını duyurmuştu. Kahire yönetimi, Paris ile de 7 milyar dolar değerinde savaş jetleri ve bir de firkateyn anlaşması yapmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ABD’deki CBC televizyonunun ünlü sunucusu Charlie Rose’nin, "Mısır ABD’den uzaklaşıyor mu?" sorusuna, "Mısır’ın Rusya, Çin, Fransa ve diğer ülkelerle ekonomik ilişki kurması Washington’la ilişkisinin bozulması anlamına gelmiyor; biz denge politikası uygulamaya çalışıyoruz." cevabını vermişti.

Mısır'da uygulanan resim politikasının aslında ABD ve Rusya’nın Kahire'yle olan çok yönlü ilişkilerinin yansıması olarak görüldüğü belirtiliyor.