İran ile yürütülen nükleer müzakerelerin anlaşma ile sonuçlanmasının ardından Beyaz Saray’da adeta telefon trafiği yaşandı. Müzakere sonuçlarını dünya liderleriyle değerlendiren ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan ilk olarak Obama’nın Avrupalı liderler ile yaptığı görüşmelerin içeriği paylaşıldı. Açıklamaya göre Obama, Cameron, Hollande ve Merkel ile müzakerelerde ulaşılan çerçeve anlaşmayı değerlendirdi. Liderler anlaşmanın İran’ın nükleer bomba edinmesine gidecek yolun kapanması adına büyük bir adım olduğu konusunda fikir birliğine vardı. Başkan Obama, Avrupalı liderlere müzakerelerde oynadıkları önemli rol dolayısıyla teşekkür etti.

SUUDİ ARABİSTAN VE İSRAİL

Başkan Obama, Avrupalı liderler ile görüşmesinin ardından İran’ın bölgedeki politikalarından en fazla rahatsızlık duyan iki ülke; Suudi Arabistan ve İsrailli liderler ile de birer görüşme yaptı. ABD’nin duruşunun değişmediğini ve İran’ın bölgedeki politikalarına yönelik geçmişte taşıdığı kaygıların hala sürdüğü mesajını verdi.

Başkan Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile yaptığı görüşmede, nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasının ABD’nin İran'ın bölgedeki istikrarı bozucu eylemlerine yönelik endişelerini hiçbir şekilde azaltmadığını vurguladı. İki lider yine Avrupalı liderler ile yapıldığı şekilde müzakerelerde uzlaşıya varılmasını da değerlendirildi.

Beyaz Saray son olarak Obama’nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapılan görüşmesinin içeriğini paylaştı. Obama Netanyahu’ya İran'ın, teröre destek sağlaması ve İsrail'e yönelik tehditlerine ilişkin ABD'nin kaygılarını hiçbir şekilde azaltmadığını vurguladı.