Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda liderlere hitap eden Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Hindistan ile yaşanan sınır problemine değindi.

Pakistan ve Hindistan'ın 'Kontrol Çizgisi' ateşkesine saygı göstermesi ve resmiyete dökmesi gerektiğini belirten Şerif, Birleşmiş Milletler heyetini, ateşkesi kimin ihlal ettiğini gözlemlemesi için Keşmir bölgesinde bulunan kontrol çizgisine davet ettiğini kaydetti.

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginliğin giderilmesi için maddeler sıralayan Başbakan Şerif, iki ülkenin her ne olursa olsun silaha ve şiddete başvurmaması gerektiğini vurguladı.

Şerif ayrıca Keşmir bölgesinin silahsızlandırılması gerektiğini ifade ederken iki ülke arasında birbirini takip eden nükleer silah başlıklı füze denemelerine de atıfta bulundu. Silah gösteriminin Güney Asya'daki tansiyonu arttıracağını belirten Şerif, "Pakistan'ın güney Asya'da bir silah yarışına girmeye ne arzusu var, ne de bu konuda bir meşguliyeti var." ifadelerini kullandı.

'MÜSLÜMAN AZINLIKLARA VE MÜLTECİLERE YAPILAN MUAMELELER SAVAŞI TETİKLİYOR'

Dünya genelinde müslümanların şiddete maruz kaldığını anlatan Şerif, "Filistin'de Keşmir'de toprakları yabancılar tarafından işgal edilen Müslümanlar eziyet görüyorlar. Müslüman mülteciler ayrımcılığa maruz kalıyor. Buda dünya üzerindeki zülüm ve savaşı tetikliyor." şeklinde konuştu.

2013 yılında Pakistan ile Hindistan ‘Kontrol Çizgisi’ olarak adlandırılan sınır bölgesi için ateşkes imzalamıştı. Askeri yetkililer tarafından imzalanan anlaşmada karşılıklı barış ve diyalog sürecinin başlaması amaçlanmıştı. 2013 yılında ateşkes birçok kez çiğnenmiş ve seviyeli kayıplar verilmişti .
Asya kıtasının 'Berlin Duvarı' olarak adlandırılan kontrol çizgisi, Himalaya eteklerindeki Keşmir bölgesinde bulunuyor. Sınır, uluslararası yasalarda tanınmasa da fiili olarak hudut olma özelliğini koruyor.