İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusalcı 'Yahudi Evi' partisiyle de anlaşarak hükümeti dün itibariyle kendisine tanına süre birkaç saat kala kurdu. Yeni hükümetin Batı Şeria'daki yasaışı yerleşimler ve Ortadoğu barışı konusunda daha sert tavır alacağı tahmin ediliyor. Kurulan hükümet, 120 üyeli parlamentoda sadece 61 vekilin desteğine sahip.

Başbakan Netanyahu, 17 Mart seçimlerinin ardından tanınan 6 haftalık süre içinde hükümeti kurmayı güç de olsa başardı. Tüm partilerle temasa geçtiğini belirten Netanyahu, sürecin son ana kadar devam etmesinin kimse için sürpriz olmadığını dile getirdi. "61 çok iyi bir sayı, ondan fazlası da daha iyi olur." diyen Netanyahu, hükümete gelecekte yeni partilerin de katılabileceğini dile getirdi.

Koalisyon pazarlıkları Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın 6 sandalyeye sahip 'İsrail Evimiz' partisinin çekilmesiyle çıkmaza girmişti. Bunun üzerine Netanyahu, 'Yahudi Evi'nin lider Naftali Bennett'le anlaşmaya varmak zorunda kaldı. Anlaşmanın sağlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'i arayan Netanyahu, gereken desteğe sahip olduğuna dair kendisine bilgi verdi.

Muhalefet lideri İzak Herzog, Netanyahu'nun 61 vekilin desteğine sahip yeni hükümetini, 'ulusal başarısızlık hükümeti' olarak nitelendirdi. Hükümeti oluşturan partilerde de bakanlıkların paylaşımında büyük rahatsızlık olduğu belirtiliyor. Eğitim ve Adalet bakanlıklarının Yahudi Evi'ne verilmesi Netanyahu'nun partisi Likud'da hoş karşılanmadı. Koalisyona katılan din ekseni partiler Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği'nin de geçmiş hükümetin birçok reform girişimine engel olduğu hatırlanıyor.