Nijerya Ordusu, Boko Haram tarafından kuzeydoğu şehri Maiduguri’ye yapılan yeni saldırının püskürtüldüğünü bildirdi. Öte yandan 2 milyon kişinin yaşadığı stratejik bölgede örgütün eline geçen Monguno kasabasının halen Boko Haram’da olduğu söyleniyor.

Boko Haram’ın ABD Dişişleri Bakanı John Kerry’nin gelecek ay yapılacak şeçimler öncesi taraflarla görüşmek için Nijerya’ya inişine denk gelen saldırısında, araların da askerlerin de olduğu yaklaşık iki yüz kişi hayatını kaybetmişti.
Basına yansıyan bilgilere göre, Boko Haram’ın saldırıları Maiduguri’nin Jimtilo bölgesinde yoğunlaştı. Örgütün saldırısı ve askerlerin karşılık vermesi ile yüksek patlama sesleri duyuldu. Saldırı ile şehirde 24 saat sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, binlerce insan evlerini terk ederek güvenli bölgelere sığındı.

Görgü tanıkları, Boko Haram Maiduguri’ye 140 kilometre mesafedeki Monguno kasabasına saldırırken, askerlerin militanlara müdahele etmek yerine bölgeden kaçtıklarını iddia etti.

Nijerya'da çatışmalar devam ederken, ülkede bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ve eski General ve Anamuhalefet lideri Muhammadu Buhari’yi gergin geçmesi beklenen seçimler öncesi şiddet olayları konusunda uyardı.

Kerry ayrıca ABD’nin Nijerya ordusuna yardımının 'şeffaf ve güvenilir seçimlere' bağlı olduğunun altını çizdi. ABD Nijerya’ya halihazırda, 'insan hakları ihlalleri’ sebebiyle silah ambargosu uyguluyor.