Almanya'da Türklere yönelik cinayet, gasp ve banka soygunu gerçekleştiren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU)Neonazi davasında ilerleme sağlanamıyor. İki yıl önce başlayan davanın 219. duruşması da geride kaldı.
Davada 8'i Türk olmak üzere 10 kişiye yönelik seri cinayetler mercek altına alınıyor. Onlarca kişinin yaralandığı iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu da davanın içeriğini oluşturuyor. NSU adlı aşırı sağcı terör örgütüne atfedilen bu saldırılarda yakınlarını kurban veren acılı soydaşlar, iki yıldır karar bekliyor. Davanın bir günlük duruşma maliyeti yaklaşık 150 bin Euro olarak hesaplanıyor. Şimdiye kadar dava için 30 milyon Euro harcandığı ifade ediliyor.

Kurbanların yakınları, davanın ciddiyetini giderek kaybettiği ve özünden kopartılarak iyice basite indirgenmeye çalışıldığını iddia ediyor. Davanın başladığı ilk günlerde bazı önemli bilgiler itiraflar sayesinde gün yüzüne çıkarken, son aylarda ne savcılık tarafından nede davaya müdahil avukatlar tarafından saldırılar hakkında kayda değer yeni bilgilerin ortaya çıkarılmadığı belirtiliyor.

Baş sanık olarak yargılanan Beate Zscahepe de kendisine atfedilen suçlarla değil de daha çok avukatları ile anlaşıp anlaşamaması, yeni avukat atanması gibi konularla gündemde . Son olarak davanın başladığı ilk gün kılık kıyafetiyle dikkat çeken Zschaepe'yi iki yıldır savunan avukatlar, mahkemeye verdikleri dilekçeyle görevden alınmalarını talep ettiler. İki hafta önce Zschaepe'ye verilen yeni bir avukatla, ilk üç avukat arasında ve Zschaepe arasında anlaşmazlık olduğu ortaya çıktı.

Mahkeme heyeti avukatların göreve devam etmesini istedi. Şayet üç avukat görevden alınsaydı, davanın sil baştan başlaması gerekecekti. Bu durumda bazı çevreler, Zscahepe'nin serbest bile kalabileceğini ileri sürüyorlar.