Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu için New York’ta bulunan Orta Afrika Devlet Başkanı Catherine Samba-Panza çıkan karışıklıklar üzerine acilen ülkesine döndü. Panza’nın dönüşü öncesi BM Barış Gücü askerlerinin Anti-Balaka militanlarının havaalanı ile başkent Bangui arasında kapattığı yolu açtıkları gözlendi.

Orta Afrika’da Salı günü BM askerleri ile Anti-Balaka isyancıları arasında çıkan şiddetli çatışmalarda en az 37 kişi hayatını kaybetti. Görgü tanıkları Fransa’nın Sangaris Barış Gücü’ne ait iki helikopterin havaalanı yakınlarında uçarak isyancılara ateş ettiğini, bir süre sonra tansiyonun düştüğünü belirtti.

Panza New York’tan ayrılmadan önce France 24 kanalına “Eski hükümet taraftarlarının tekrar iktidara gelmek istediklerini biliyoruz” şeklinde açıklama yaparak, Seleka’nın darbe ile görevden alaşağı ettiği Francois Bozize yanlılarının olayların arkasında olduğuna işaret etti. 2003’te kendisi de darbeyle iktidara gelen Bozize, Seleka’nın darbesinden sonra seçimlerde aday olmaktan men edilmişti.

BM yetkilileri 4 gündür şiddet olayları sonrası başkent Bangui’den en az 27 bin insanın ayrılmak zorunda kaldığını, kalabalığın havaalanı yakınlarındaki Mpoko kamplarına akın ettiğini belirtti. Pazar günü anti-balaka üyesi 500’den fazla mahkumun merkez hapishanesinden kaçtığı ve şiddet olaylarını artıracakları endişesi dile getirildi.

Orta Afrika’da çıkan olaylar üzerine 18 Ekim’de planlanan seçimlerin iptal edilebileceği söyleniyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden Orta Afrika’da 2013’te Seleka örgütü darbe yapmış, uluslararası güçlerin baskıları sonrası 2014’te Seleka iktidarı Samba-Panza’ya bırakmıştı.