Özbekistan’da 29 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçimde aralarında şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un da olduğu 4 aday yarışıyor. Seçim hazırlıklarında ise sona gelindi. Nüfusu 31 milyonu geçen Özbekistan’da 22 milyon dolayında kayıtlı seçmen bulunuyor.

Seçim öncesinde adaylar son kozlarını oynayarak vilayetlerde seçmenlerle bir araya gelmeye çalışılıyor. 29 Mart günü yapılacak seçimde seçilecek aday Özbekistan’ı 7 yıl yönetecek.

Seçimde yarışan adaylar, parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi’nde temsil edilen partiler tarafından destekleniyor. 75 milletvekili ile 21 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde birinci parti olan Liberal Demokratik Parti'nin(LDP) seçimde şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u destekleyecek. 36 sandalye ile ikinci sırada yer alan Milli Tiklaniş Demokratik Partisi (MTDP) ise Akmal Saidov’a destek verecek. Mecliste 27 milletvekili bulunan Halk Demokratik Parti (HDP) ise adaylardan Hotamcon Ketmanov için sandık başına gidecek. Mecliste 20 milletvekili bulunan Adalet ve Sosyal Demokratik Parti (ASDP) de Nariman Umarov ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışıyor.

Özbekistan’da Aralık 2007’de yapılan bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimini Kerimov yüzde 88 dolayındaki oy desteğiyle kazanmıştı.

Ülkenin seçim yasalarına göre cumhurbaşkanı adayının Özbekistan vatandaşı ve 35 yaşın üstünde olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adaylarında, adaylığını ilan ettiği güne kadar en az 10 yıl Özbekistan'da yaşamış ve resmi dil Özbekçeyi biliyor olma şartı aranıyor. Özbekistan'da cumhurbaşkanı halk tarafından 7 yıllığına seçiliyor. 18 yaşını dolduran her vatandaş sandık başına giderek oy kullanabiliyor.

Bu arada seçimi çok sayıda yabancı gözlemci ve gazeteci de takip edecek. Seçimde oy verme işlemi sabah 06.00'da başlayacak akşam 20.00'de sona erecek. Seçmenler 44'ü yurt dışında olmak üzere toplamda 9 bin 40 dolayında sandıkta oy kullanacak.

29 Mart’taki seçimlerde favori isim olarak gösterilen Kerimov, 1990’dan beri Özbekistan’ı yönetiyor.