Türk ve Panamalı girişimcilerin ortaklaşa kurduğu eğitim ve kültür vakfı Yağmur Foundation (Fundacion Yagmur), Orta Amerika’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Panama Devlet Üniversitesi’yle geniş kapsamlı bir eğitim anlaşması imzaladı.

Anlaşmaya göre, Panama Üniversitesi'nde Yağmur Vakfı idaresinde Türk dili ve kültürünü tanıtmayı amaçlayan bir kültür merkezi kurulacak. Anadolu Dil Kültür Merkezi tabelasını taşıyacak eğitim birimi, Mart ayından itibaren Panama Üniversitesi öğrencilerine kredili ve seçmeli olarak Türkçe dersi verecek. Açılan kültür merkezinde Türkçe eğitiminin yanı sıra tarih, sanat ve Türk mutafağı dersleri de verilecek. Konuyu basına değerlendiren Panama Üniversitesi Rektörü Gustava Garcia de Paredes, yapılan işbirliğinden memnun olduklarını ve Türk eğitimcilere katkı sağlamak için üniversite bünyesinde büyük bir merkez tahsis edileceğini ifade etti.

Öte yandan üniversitenin vereceği sertifika ve burs imkânları ile Panamalı öğrencilerin Türk üniversitelerinde okumalarının önü açılacak. Anlaşma ile resmi statü kazanan Anadolu Dil Kültür Merkezi, Orta Amerika’daki tek Uluslararası Türkçe Test yapan kurum haline gelecek.

Panama’nın ünlü işadamlarından ve aynı zamanda Yağmur Vakfı başkanı John Collins, teşvik olarak kültür merkezi aracılığıyla Türkçe öğrenen üç öğrenciye lisans eğitimlerinin sonuna kadar burs vereceklerini bildirdi. Vakfın yönetim kurulu başkanı Mustafa Ustan da kendilerine bu fırsatı veren üniversite yöneticilerine teşekkür ederek, karşılıklı yardımların artmasını istediğini söyledi.

Panama Üniversitesi Rektörü Gustava Garcia de Paredes ise Yağmur Vakfı’na ve kültürler arası kaynaşmaya vesile olan eğitim faaliyetlerine destek veren herkese şükranlarını iletti. Aynı zamanda Latin Amerika Üniversiteleri Birliği Başkanı olan Paredes, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin teşvikiyle dünyanın dört bir coğrafyasına yayılan eğitim ve hizmet faaliyetlerinin tüm dünya ülkeleri tarafından takdirle karşılandığının altını çizdi. Panamalı Rektör, açılan eğitim merkezinin iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağını belirterek, yapılan faaliyetlerin katlanarak devam etmesini temenni etti.