Dünyanın en çok ziyaret edilen haber sitesi Huffington Post’a yazan Prof. Dr. Michael Shank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin gidişatı konusunda ağır eleştirilerde bulundu. USA Today ve Guardian gibi yayın organlarında da düzenli yazılar yazan Prof. Shank, Erdoğan'ın bir taraftan Batı’ya nefret söylemiyle saldırırken, diğer yandan Paris’teki terör saldırılarını kınamasını 'ironik durum' olarak niteledi.

George Mason Üniversitesi Çatışma Analizi ve Çözümü Bölümü öğretim üyesi Prof. Shank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "dini gruplara bugüne kadar en fazla zarar veren isim olarak da dikkat çektiğini" savundu. Prof. Michael Shank, Huffington Post’taki makalesinde "Erdoğan’ın Gülen Hareketi'ni nefret söylemi ile 'terör örgütü' diye yaftalamaya çalıştığını" vurguladı.

Erdoğan’ın ayrıca dini özgürlükler kisvesi altında 90 yıl aradan sonra ilk defa kilise inşa ettirerek Batı'ya "siyasi zeytin dalı" uzattığına işaret eden Prof. Shank, ancak bunun "kendi rejimini gizleme illüzyonundan başka birşey olmadığını" iddia etti.

BU NOKTAYA GELMESİ UTANÇ VERİCİ; TÜRKİYE'NİN UMUTLARI TÜKENİP GİTTİ

Zaman Gazetesi ile Samanyolu Medya grubuna yönelik baskın ve yıldırma politikalarına dikkat çeken Shank, şunları dile getirdi: "İslam’dan ilham alan Hizmet Hareketi'ne gelişigüzel her türlü eziyet ile, hareketin lideri Fethullah Gülen’i destekleyen gazetecileri, polis şeflerlerini ve öğretmenleri hapse atması Cumhurbaşkanı’nın yönetiminde hakların korunması gibi bir önceliğin bulunmadığını göstermektedir."

Türkiye’nin 10 yıl içinde ekonomik ve demokratik alanda Erdoğan liderliğinde çok önemli başarılara imza attığına dikkat çeken Shank, "İşin bu noktaya gelmesi utanç verici. Yasaklar, Erdoğan hakkında ortaya çıkan yolsuzluk skandalı ve Gezi Parkı protestoları üzerine arttı… Dünyanın en güçlü ekonomilerden biri haline gelmesi, Türkiye’nin küresel alanda ticaretin en büyük ortaklarından biri olması ve Batı’nın Ortadoğu’daki müzakereler için en önemli müttefiği olarak görülüyordu. Ancak tüm bu umutlar tükenip gitti." değerlendirmesinde bulundu.

G-20’nin bu yıl 'Yolsuzluğa Karşı Mücadele Eylem Planı' çerçevesinde toplanacağı ve Erdoğan’ın da buna başkanlık edecek olmasını 'ironi' diye yorumlayan Prof. Dr. Shank, Türkiye’nin ayrıca geçen ay açıklanan 'Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde en fazla düşüş gösteren ülke olmasına da dikkat çekti. Erdoğan’ın derin siyasi güvensizlik içinde olduğunu aktaran Shank, kendisine karşı muhalif olan partileri bitirme çabasında olduğunu yazdı.

ERDOĞAN, DÜNYAYA YABANCILAŞMIŞ DURUMDA

Huffingtonpost’ta yayınlanan makalede Shank, "İslam ve ondan aldığı ilham ile hoşgörü, şiddet karşıtı, eğitim ve bilimi harmanlayan Hizmet Hareketi'ne karşın diğer yandan Erdoğan ulsulararası toplumda müttefiklerine dahi yabancılaşmış durumda" dedi.

Prof. Michael Shank, yöentimini eleştirenlere 'terörist' yaftası yapıştırmak, mahkeme kararı olmadan sorumsuzca insanları hapse attırmak ve agresif bir şekilde okulların kapanması için kampanya yürütmekle eleştirdiği Erdoğan’ın, yavaş ama emin adımlarla otoriter olma gibi kötü bir şöhretle anıldığına dikkat çekti.

ERDOĞAN'IN BAŞARISININ ENGELİ, ERDOĞAN'IN BİZZAT KENDİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hizmet Hareketi'ne karşı en temel insan hakları ve özgürlükleri ihlal ettiğinin artık belgeli olduğunu yazan Prof. Dr. Shank, bunun uluslararası basında çıkan haberlerle de teyit edildiğini dile getirdi. Shank yazısını şöyle tamamladı: "Dünya tekrar Türkiye’yi uluslararası ticaret ve bölgesel diplomasi yolunda görmek istiyor. Bu ancak yolsuzluk ve baskıları durdurmakla mümkün olabilir… Erdoğan’ın kalıcı başarılı bir cumhurbaşkanlığı döneminin önündeki en büyük engel Erdoğan’ın kendisi."