Milano’da İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüştükten sonra basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeler arasında ilişkileri sınırlandıran yaptırımların er ya da geç kalkacağını söyledi.

Rusya ve İtalya arasında askeri teknoloji ilişkilerine yaptırımların olumsuz etkisi olduğuna değinen Putin, “Samimi olmak gerekirse burada yeterli işbirliğimiz yok. Kontratların iptali sonrası İtalyan şirketleri 1 milyar euro kaybetti. Onlar bu ödemeyi alabilir, yatırımlarını genişletebilir ve istihdam oluşturabilirlerdi. Yaptırımlar nedeni ile bu gerçekleşemedi..” dedi.

Rusya’nın yaptırımlar nedeni ile ithal ikame modelini tercih ettiğini, ülke sanayisinin ve ileri teknolojinin bundan yararlandığını belirten Putin, “Ancak bu durum ortak ilişkilerimize zarar veriyor. Biz İtalya Başbakanı ile yaptırımların kaldırılması ya da azaltılmasını görüşmedik. Ancak bunun ilişkilerin önünde engel olduğunu konuştuk.” ifadelerini kullandı.

G7 ile Rusya’nın ilişkileri olmadığını, ancak G7’ye üye ülkelerle ikili ilişkilerin sürdüğünü ifade eden Putin, “Ortaklarımız isterse herhangi bir G7 ülkesi ile ilişkilerimizi daha ileri taşıyabiliriz. Rusya G8’de alternatif bir duruş ortaya koyuyordu. Ortaklarımız bu alternatif duruşa ihtiyacı olmadıklarına karar verdi. Bu onların kararı. Bu organizasyon değil. Bir çeşit kulüp…” eleştirisi getirdi.

İtalya Başbakanı Renzi de yaptığı açıklamada jeopolitik sorunların çözümünde Avrupa’nın Rusya’ya ihtiyacı olduğunu söyledi. Uluslar arası gündem çok komplike hale geldiğini belirten İtalya Başbakanı, IŞİD, El Kaide ve Taliban gibi uluslar arası terör örgütlerinin tehdidine karşı ortak çabanın önemine değindi.

İtalya Başbakanı Renzi, Ukrayna krizinin üstesinden gelmek için Minsk Anlaşması’nın tamamı ile uygulanmasının önemine değindi.

İtalya Başbakanı Kasım ayında Türkiye’de yapılacak G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili görüşme imkanı bulacaklarını ifade etti.