Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Ağustos’ta Ürdün Kralı 2. Abdullah’la, 26 Ağustos’ta Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile görüşecek. Daha sonra Putin, 2 Eylül’de de İkinci Dünya Savaşı’nda Çin ordusunun Japon güçlerine karşı kazandığı zaferin 70’inci yıl törenlerine katılmak için Pekin’e gidecek.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Kral Abdullah ve Putin’in Suriye krizi başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan sorunlar, bölgesel ve uluslararası problemler ile terör örgütü IŞİD’le mücadeleyi ele alacakları belirtildi. İki lider, Ürdün’de yapımı planlanan ilk nükleer santralle ilgili de değerlendirmede bulunacak.

Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’un Ürdün’de ortaklaşa inşa edeceği ilk nükleer santralin 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor. Ürdün’ün enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayacak santral 5,4 milyar dolara mal olacak.

Rusya ve Ürdün arasında siyasi ilişkilerin düzenli bir şekilde geliştiğine değinen Kremlin, Ürdün Kralı Abdullah’ın 2001’den bu yana Rusya’ya 12’inci ziyaretini yapacağına dikkat çekti. Kral Abdullah son olarak 2 Ekim 2014’de Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı’nın ziyareti ile ilgili açıklamada bulunan Kremlin, ticari ve ekonomik konuların ele alınacağına dikkat çekti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alınırken, askeri alanda yapılan anlaşmalar da masaya yatırılacak.